Venemaa uus löök Läti vastu
Läti pangad ei tohi Venemaal filiaali ega esindust avada

15. juuni 1998, 00:00

Venemaa keskpanga otsus Läti Vabariigiga suhete arendamise piiramisest näeb alates 1. juulist ette järgmisi piiranguid: Läti pankadel on keelatud avada Venemaal filiaali, esindust ja tütarpanka ning vastupidi; Lätiga seotud Vene ekspordi ja imporditarnete eest tuleb teha maksed 180 päeva jooksul; keelata kõigil Vene krediidiasutustel jm ettevõtetel Lätisse investeerimine, kui sellel ei ole Läti valitsuse garantiid; tuleb luua sajaprotsendiline reserv kõigile operatsioonidele, mis Vene residendid teevad koos Läti residentidega.

Läti kommertspankade liidu presidendi Teodors Tverijonise sõnul möönsid kõik Läti pankurid välisministeeriumi korraldatud arutelul nende surveabinõude poliitilist iseloomu. Venemaa riiklikku poliitikat puudutavad dokumendid kannavad keskpanga juhatuse esimese asetäitja allkirja. Lätlaste arvates on kõik kolm dokumenti vastuolus Venemaa keskpanga seadusega ja Venemaa põhiseadusega.

Läti pangajuhid on seisukohal, et nimetatud Vene sanktsioonid esialgu Läti panku eriti ei puuduta. Probleeme on ainult Latvijas Unibankal, kes on esitanud taotluse Moskvasse esinduse avamiseks, ning Baltijas Tranzitu bankal, kes tahab oma aegunud litsentsi pikendada.

Pankade omast suuremaid probleeme võib pankurite arvates tekkida ettevõttel Latvijas gaze.

Seevastu kaugem tulevik on pankade seisukohalt täiesti selgusetu. Ühelt poolt on väheusutav, et Venemaa rahulduks Läti kodakondsusseadusega, sest seal on loosungi «Päästkem kaasmaalased!» alla ühinenud väga erinevad poliitilised jõud, mille mõjul võib valitsus arestida näiteks Läti pankade kontod Moskvas, nagu see juhtus Peterburis, või külmutada Vene riigiobligatsioonidesse paigutatud Läti pankade aktivad.

Tverijonise sõnul ei kavatse Läti esialgu vastata Venemaa keskpanga sanktsioonidele, kuid ta ei välistanud, et edaspidi võidakse teha ametlikke avaldusi ja noote ning pöördumisi rahvusvahelise valuutafondi ja maailmapanga poole.

Läti seimis käib praegu arutelu kodakondsusseaduse eelnõu üle ning pole selge, kas see jõutakse vastu võtta enne suvepuhkusele minekut. Võib vaja minna 22. juuni erakorralist istungjärku, mille peaks kokku kutsuma seaduseparandused esitanud valitsusjuht Guntars Krasts. Kui ta seda teha ei soovi, võib algatuse teha president Guntis Ulmanis, mis võib tähendada valitsuse vahetumist. Sellekohase algatuse teeb tõenäoliselt partei Läti Tee.

Läti Tee leiab, kodakondsusseaduse kiire vastuvõtmisega tabaks Läti kaks kärbest ühe hoobiga: see võimaldaks pääseda Euroopa Liiduga ühinemisläbirääkimistele ja korrastada majandussuhted Venemaaga.

Transpordiminister Vilis Kri?topans, kes on ka Läti Tee liige rõhutas, et kui Venemaaga suhteid korda ei saa, võivad Läti autotranspordifirmad kaotada Venemaa veoload juba 20. juunist, mis tähendaks neile krahhi. Tema sõnul on juba kümned firmad pankrotis ja tuhanded inimesed tööta. B&B-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing