Forekspank teelahkmel

01. juuli 1998, 00:00

Forekspank teatas esmaspäeval, et ei osta 35% Venemaa Pioneer-panga aktsiatest. Eile peatas Pioneer-panga nõukogu ajutiselt panga tegevuse, seega oli aktsiate ostust loobumine Forekspangale sundkäik.

Äripäeva arvates on idaturg Forekspanga trump ja tegevuse koomaletõmbamine Venemaal muudab panga tulevikuväljavaated nigelaks.

Forekspanga perspektiiv ja tulusus on väga tihedalt seotud Venemaaga. Praegu otsib pank endale küll välismaist strateegilist investorit, aga kui idasuunaline tegevus soikub, siis väheneb panga atraktiivsus. Sellepärast võiks Forekspank oma senist tugevat külge ehk idaturgu edasi arendada.

Pank ise nii ei arva. Luhtunud investeerimisprojekt, viimased arengud Venemaal, Eestit tabanud rahaturukriis ja ümberreastumised pangandusturul on pannud Forekspanga mõtlema kohalikule turule orienteerumise peale.

Forekspanga puhul räägib arengustrateegia muutmise kasuks see, et idaturu tõttu on pank kergesti haavatav.

Ni?ipanka ähvardab pidevalt oht, et kui peamises tegevusvaldkonnas tekivad probleemid, siis on pank sunnitud võtma suuremaid riske, et saamata jääv tulu kompenseerida. Näiteks oli Forekspank ainus Eesti pank, kes suurendas mais võrreldes veebruariga oma aktsiaportfelli.

Mais ületas 223,8 miljoni kroonine aktsiaportfell panga 177,5 miljoni krooni suurust omakapitali. See on riskantne näitaja, sest aktsiahindade langusest tekkiv kahju kantakse omakapitali arvel ja järsk kukkumine võib vähendada omakapitali nii palju, et see ei vasta enam pangandusnormatiividele.

Pärast maikuu majandustulemuste selgumist teatas Forekspank, et aktsiaportfelli osa hakatakse vähendama ja seega peaks aktsiaturuga seotud risk kahanema.

Kindlasti vähendab Forekspanga riske ka idaturu osatähtsuse piiramine ja tegevuse laiendamine kohalikul turul. Samas alaneb ka panga tulusus. Läbilöömine Eestis kujuneb Forekspangale väga kulukaks, sest praegu on siin tagasihoidlikult tegutsetud.

Pangal, millel on esindused ainult kolmes Eestimaa linnas, on väga raske hakata pakkuma tõsist konkurentsi ühinevatele Hansa- ja Hoiupangale ning Ühis- ja Tallinna Pangale.

Kohalik turg on tegelikult juba jaotatud ja Forekspank on jäänud selle turu hõivamisega hiljaks. Sellepärast arvabki toimetus, et Forekspangale on kasulikum jääda kindlaks riskantsemale, kuid neile tuttavale Vene turule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing