3. september 1998 kell 22:00

Venemaa finantskriis süveneb

Aktsate hinnad Riia börsil liikusid eile tagasihoidliku kauplemisaktiivsuse juures allapoole ja RICI indeks kukkus päeva lõpuks 2,11%, 262,11 punktile, mis on ühtlasi järjekordne life-low tase. Kauplemisel domineerib Riias endiselt Unibanka aktsia, mille hind sulgus 110 084-latise päevakäibe juures 4,26% madalamal kui üleeile -- 0,9 latil. Maaklerite sõnul puudub turul kindel liikumissuund ja kuna kohalikud uudised peaaegu puuduvad, liigub turg peaasjalikult Venemaa sündmuste mõjul.

Vilniuse börs, mis kolmapäeval kukkus üle 5 protsendi, kosus eile, tehes peamiselt Vilniaus Banka aktsia toel 4,27protsendise tõusu. Litin-A indeks jäi tavapäraselt stabiilsemaks, kerkides vaid 0,46 protsendi võrra 1443,56 punktile. Maaklerid jäid oma kommentaarides siiski ettevaatlikuks, rõhutades, et kuigi mõningad aktsiad tegid korraliku tõusu, tegutsevad turul hetkel kohalikud investorid, suured välisinvestorid hoiavad aga endiselt eemale.

Venemaa kauplemissüsteemi RTS-indeks kukkus taas uue kõigi aegade madalaima tasemeni, sulgudes eile õhtul 61,43 punktil (langus päevaga 6,4%). Ka turu käive oli ajaloo väikseim -- 1,184 mln dollarit. Jätkuv finants- ja poliitiline kriis sai üleeile õhtul järje rubla kursikoridoride likvideerimise näol. See otsus viis rubla eile vabalangusele, tõmates endaga kaasa ka aktsiaturu.

Ühendriikide aktsiaturg oli kolmapäeval närviline. Kõik paistis esialgu minevat normaalselt ning Dow kerkis kaks tundi enne kauplemise lõppu 7952 punktini (1,6%). Seejärel pöördus aga langusse ning börsipäev lõppes 0,58 protsendiga miinuses. Turul on kahesuguseid investoreid. Ühed on optimistlikud ja annavad ostukorraldusi, teised aga kardavad, et Dow kukub veel 1000 punkti. Siia tuleb veel lisada plaanilised pikaajalised investorid, kes lühiajalisi liikumisi ei arvesta ja realiseerivad varem paika pandud programme, mistõttu kokkuvõttena on turg äärmiselt volatiilne.

Hetkel kuum