6. september 1998 kell 22:00

Teravilja kokkuost odavneb

«Meil on küll tootjatega sõlmitud eellepingud 1700 krooni peale tonni eest, kuid tegelikult võib hind langeda alla 1500 krooni tonni eest,» ütles ASi Eesti Viljasalv kommertsosakonna juhataja Kaupo Kontkar. «Vili on väga viletsa kvaliteediga ja kõlbab toiduks vaid kvaliteetse viljaga segades.»

Kontkari sõnul plaanis viljasalv osta sel sügisel tootjatelt umbes 18 000 tonni vilja, kuid see kogus võib jääda kokku ostmata, sest vilja lihtsalt pole.

ASi Valga Terko tootmisdirektor Kaido Edenberg ütles, et kokkuostetava söödateravilja hind on langenud võrreldes eelmise aastaga 200 krooni tonni pealt. «See pole aga tingitud niivõrd vilja kehvast kvaliteedist kui pigem loomakasvatuse vähenemisest,» lisas ta. Edenbergi kinnitusel ostab Valga Terko välismaalt vilja vaid siis, kui kodumaist enam saadaval ei ole.

Kuigi Põhjamaades jääb tänavune viljasaak viletsate ilmastikutingimuste tõttu kehvaks, ei mõjuta see oluliselt maailmaturu hinda. «Maailma mastaabis ei tähenda Põhjamaade kehv viljasaak hindadele midagi,» ütles Eestimaa talupidajate keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Ka teravilja maaletooja ASi Balti Veski juhataja Maie Massuri sõnul ei mõju Soome ja Rootsi viljasaagi vähesus maailmaturuhinnale. «Euroopa lõunaosas saadi rekordsaak ja seepärast on viljahinnad turul langenud,» lisas ta.

Põllumajandusministeeriumi andmeil imporditi aasta esimesel poolel Eestisse nisu sama palju kui terve eelmise aasta jooksul.

Importnisu keskmine hind oli 1300 krooni tonn, samal ajal kui kodumaise nisu tonn maksis 1800 krooni.

Eesti pagaritööstused kasutavad leiva valmistamisel peamiselt kodumaist rukkijahu, saia tehakse importnisujahust.

Hetkel kuum