7 jaanuar 1999

Üliedukas Nokia läheb väliskapitali kätte

1997. a lõpus oli Nokia aktsiatest välismaalaste käes 76,3% ja selle aasta detsembri algul juba enam kui 81%. Kuigi formaalselt võttes oli asi hoopis vastupidine, sest aasta lõpul kandis Nokia Hollandis asuv tütarfirma Soome üle 32 miljonit ehk 5,3% Nokia aktsiat, mis pandi kirja Soome omandina. Kuid tegelikult olid need hääleõiguseta aktsiad, mis omandisuhteid ei muutnud. Novembri algul oli hääleõiguslikest aktsiatest välismaalaste käes 49,8% ja prognooside kohaselt kerkis see aastavahetusel üle 50%.

Kõik Soome suured institutsioonilised investorid on eelmisel aastal Nokia aktsiaid väga jõuliselt müünud.

Kõige rohkem müüs eelmisel aastal aktsiaid suurim omanik Soomes, metsatööstuskontsern UPM-Kymmene, kes vähendas endale kuuluvate Nokia aktsiate arvu 14,3 miljonilt 6,3 miljonile, millega tema häälte osakaal langes 7,1 protsendilt 3,6-le. Nokia suurimaks Soome aktsionäriks tõusis UPM-Kymmene ees kindlustusfirma Pohjola, kuid sellegi aktsiapakk kahanes 10,7 miljonilt 8,8 miljonile. Kolmandal kohal on kindlustusfirma Ilmarinen, mille käes oli aastavahetusel 5,8 miljonit Nokia aktsiat.

Rootsi börsianalüütikud, kes neli aastat järjest (1994--1997) on hinnanud parimaks firmaks Rootsi Ericssoni, on tänavu eelistanud Soome Nokiat.

«Nokia viimase aasta suures edu on 10% strateegia ja 90% kõva töö tulemus,» kommenteeris Nokia tegevdirektor ja president Jorma Ollila rootslaste otsust. 1998. a oli Nokia jaoks, mis on viimastel aastatel loobunud kõigist kõrvaltegevustest ja kujunenud üksnes telekommunikatsiooni- ja infotehnoloogiafirmaks, rekordaasta nii käibe, kasumi kui ka dividendide poolest, kinnitab Ollila. Selle aasta käibe kasvuks prognoosib ta 25--35%, suureneb ka kasum.

Nokia aktsia kiire tõus on toonud väga suurt tulu ka kontserni juhtkonnale. Nimelt annavad neile kuuluvad optsioonid neile õiguse osta Nokia aktsiaid, mille hind moodustab aastavahetuse kursi hinnast ainult 8--25%.

Paraku ei saa nad oma aktsiaostuõigust kasutada enne aastat 2003, mil täitub nende 1997. aasta optsiooni tähtaeg. Kui arvestada praegust ostukursi ja börsikursi vahet, võivad seitse Nokia juhtkonna liiget pidada end ligi 200 miljoni Eesti krooni võrra rikkamaks.

Autor: DI

Hetkel kuum