Kaja Koovit • 26. aprill 1999 kell 22:00

Scandic ostis Finesti hotellid

Scandic ostis 49% FHG aktsiatest ettevõtte Soome omanikelt Arctia OY, OY Saimaa Lines ja SRV Teräsbetoni OY. Ülejäänud kaks protsenti müüs Scandicule FHG asutajale Toomas Sildmäele kuuluv AS Silfin.

14% Finesti aktsiate omanik Sildmäe jätkab Finesti presidendina ning kuulub ka firma juhatusse.

Ostuhinda ei soostunud Scandic Hotels AB asepresident Anders Lilius avaldama.

Scandicu presidendi Rolandi Nilssoni sõnul kasvab äri- ja puhkusereiside arv Balti riikide ja Põhjamaade vahel ning Finesti eelkõige Tallinnas asuvad hotellid on teinud endale nime nii Põhjamaade kui teiste rahvusvaheliste reisijate hulgas. «Hotellidel on hea asukoht, kõrged standardid ja nad sobivad hästi kogu Scandicu ketti,» lisas ta.

Scandic pidas kaks aastat tagasi läbirääkimisi hotelli Viru rendile võtmiseks. Liliuse sõnul jäid läbirääkimised katki, sest firma arengu seisukohalt oleks investeering olnud liiga varajane. Kuna Eesti ja Soome on tihedalt seotud, tahtsime enne osta midagi Soomes, lisas Lilius. Soomes kuulub Scandicule Arctia hotellikett.

Kaugemate tulevikuplaanidena nimetas Lilius laienemist teistesse Balti riikidesse ning võimalikku motelliketi loomist.

Finest Hotel Groupi president Toomas Sildmäe ütles, et firma ellujäämise eesmärgil on juba mitu aastat otsitud suurt ja huvitavat partnerit. Finest oleks Sildmäe sõnul suutnud jätkata ka iseseisvalt, kuid koos Scandicuga on võimalused palju suuremad.

Lilius kinnitas, et suuromanik ei plaani Finestis suuri muutusi. Alates juuni keskpaigast viiakse Tallinna hotellid Palace ja Santa Barbara Scandicu kaubamärgi alla ning lülitatakse emafirma operatsioonide, müügi- ja turundussüsteemi.

Hiljem viiakse sama kaubamärgi alla ka Karupesa hotell Otepääl ja Rannahotell Pärnus. Sildmäe sõnul hotellide hinnaklassid ei muutu.

Lilius kinnitas, et lähema kahe kuu jooksul langetatakse otsus hotelli rajamise kohta Tartus.

Finest Hotel Groupi eelmise aasta konsolideeritud netokäive oli ligi 90 mln krooni ja brutokasum 4,8 mln krooni. FHG turuosa Eesti hotelliturul oli eelmise aasta lõpus 11%.

Rootsis asutatud ja praegugi peakorterit Stockholmis omavasle Scandicu hotelliketile kuulub 122 hotelli üheksas riigis. 1963. aastal asutatud ettevõtte eelmise aasta käive oli 8,8 miljardit Eesti krooni ja kasum 364 miljonit krooni.

Hetkel kuum