Kristi Malmberg • 3. mai 1999 kell 22:00

Hansapank kaalub pangaostu

Hansapanga juhatuse esimehe Indrek Neivelti sõnul kaalutakse panga kasvupotentsiaali nii reaalse kasvu kui mõne teise panga ostmise kaudu. «Panga ostmine tuleks kõne alla selles piirkonnas, kus me tegutseme,» ütles Neivelt. Hansapangal on tütarettevõtted Lätis ja Leedus.

Neivelt lisas, et panga ostmine on siiski vaid üks võimalus ja mingeid ajagraafikuid raha kasutamise osas pole määratletud. «See pole põletavaim probleem, kiireid lahendusi tuleks leida siis, kui raha oleks vähe,» selgitas ta.

Hansapanga finantsdirektor Erkki Raasuke nentis, et neil jätkub praegu raha päris mitmeks asjaks, kuid ühtegi konkreetset projekti veel silmapiiril pole.

Hansapank koostab Raasukese sõnul praegu kolme aasta peale pikaajalist ettekujutust kapitalistruktuurist. «Kui need numbrid kokku saame, selgub, kas edasisi arenguid arvestades üldse jääb midagi üle või jääb hoopis puudu,» lausus Raasuke.

Optiva Panga tegevjuhi Priit Perensi ütlusel sõltub panga ostmine kõige rohkem Hansapanga omanikest, kellel on selged eesmärgid Baltimaades tegutsemiseks. «Kui nad sellise asja plaani võtavad, siis kõige tõenäolisemalt võiks see olla mõni jaepangandusega tegelev kommertspank,» ütles Perens. «Samas pole nad Leedus läinud veel kindlustusse.»

Hansapanga kapitali adekvaatsus on pärast kahte müügitehingut üle 20% ehk kaks korda rohkem Eesti Panga nõutust.

Hansa Investmentsi peaanalüütiku Toomas Reisenbuki sõnul on üks võimalus ülelikviidsuse korral osta oma aktsiaid tagasi. Hansapanga juhtide ütlusel tuleb kaalumisele kindlasti seegi variant. Raasukese kinnitusel pole lisadividendi maksmist kavas.

Perensi sõnul saaks Hansapank oma ülilikviidsusest ruttu lahti suurema laenuandmisega. Iseküsimus, kas üks pank peaks endasse koondama praeguses majandusolukorras nii palju riske, lisas Perens.

Hansapank tahab osta parema osa pankrotistunud ERA Panga laenuportfellist, kuid ka selle tehingu täpset mahtu pole Raasukese kinnitusel veel paika pandud. Praegu vaadatakse ERA Panga laene ükshaaval üle, otsus langetatakse nädala jooksul.

Hoolimata teadetest panga ülilikviidsuse kohta tõusis Hansapanga aktsia hind eile börsil vaid 0,3%, sulgudes 87 krooni piiril. Analüütikute hinnangul pole Hansapanga loobumine varakindlustusest uudis ja Eesti Kindlustuse eest saadud 165 miljonit pole Hansapangale suur raha võrreldes välisdeposiitidel olevaga.

Hetkel kuum