• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liiga lihtsustatud lähenemine konkurentsile

  Kirjutan 11. mai Äripäeva (ÄP) juhtkirja teemal, milles käsitlete kodumaise kauba konkurentsivõimet põllumajanduse näite varal. ÄP toetub vaba konkurentsi aksioomile, mil on tõepoolest teatav sisu, kuid unustab, et vaba konkurents ei tähenda automaatselt võrdseid ja õiglasi tingimusi.
  Kohalikust põllumajandusest teab ÄP ilmselt nii palju, et Eestis ei toimi ühtki reaalset süsteemi (mulluse laustoetuse võime välja jätta, sest tegemist pole süsteemiga, vaid ühekordse sammuga, mis põhimõtteliselt asjade käiku ei muuda) põllumajandustootmise korraldamiseks, samal ajal on need arenenud maades olemas. Lihtsamalt öeldes: paljudes riikides makstakse toetusi, kaitstakse põllumajandusturgu jne.
  On nende riikide rahvas ja riigijuhid sügavalt eksinud? Ilmselt mitte. Pigem on põhjus juhtkirjas väljendatud mõttemalli paikapidamatuses. Ja niikaua, kuni põhjused, miks nii käitutakse, ei ole kellelegi arusaadavad, ei maksa ka väita, et kaitsetollid (näiteks) on mõttetu üritus. ÄP vastandab ennast sellisel juhul juba ülejäänud maailma kogemusega. Ajalehe arvates jõuaks siinne põllumajandus võistelda (ehk konkureerida) kirjeldatud viisil reguleeritud muu maailma põllumajandusega. On see siis vaba konkurents?
  Minu mõtted ei ole uudsed, kuid mind häirib tugevalt juhtkirja toon, millest kumab läbi mingi huvigrupi tahe ja soov selline metsik konkurents säilitada, kuid puudub omapoolne asjalik ja kaine lähenemine teemale. Võib-olla peab ÄP ka ise juhtkirjas väidetut põhjani õigeks, sellisel juhul peab leht käsitlema jõukohasemaid teemasid. Nii triviaalsed need vaba konkurentsi asjad põllumajanduses ikka ei ole.
  Selleks, et Äripäev oleks tõsiselt võetav ajaleht, vaadake rohkem ringi ja mõelge rahulikult asjade üle järele, siis leiate kindlasti juhtkirja jaoks realistlikumad ja huvitavamad lähenemisnurgad.
  Mõistagi ei näe ma kogu artiklit mustades värvides. Piltlikult öeldes teine tulp oma kontsentratsioonis läheb enam-vähem asja ette. Kuid põllumajanduse tollivabaduse idee, millest on toimunud teemaarendus, ei kannata kriitikat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Dow ja S&P 500 tõusid uute rekorditeni
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.