Kaja Koovit • 27. mai 1999 kell 22:00

Välisinvesteering Optiva Varahaldusele

Neljapäeval Optiva Panga ja EFMi vahel allkirjastatava lepingu kohaselt omandab EFM 50% Optiva Varahaldusest aktsiakapitali laiendamise teel. Varahaldusfirma aktsiakapital on praegu 2 miljonit krooni.

Optiva Panga turukommunikatsiooni direktor Ranno Pajuri lausus eile, et enne lepingu allkirjastamist börsiteatele lisaks kommentaare ei anta.

Hansapanga varahaldusfirma Hansa Asset Management'i juhataja kohusetäitja Mihkel Õim ütles, et EFMi investeering on igati positiivne, sest toob kaasa Kesk-Euroopa oskusteabe ja laiendab siinsete klientide investeerimisvõimalusi. Täna varjusurmas olev Eesti varahaldusturg peaks jõudma Euroopa investeeringutega uuele tasandile, lisas Õim.

Õim märkis, et EFMi huvi investeeringu vastu võib olla seotud areneva pensionifondide turuga. Optiva Varahalduse aktsiakapitaliks kujunev 12 mln krooni on miinimumkapital, mida on vaja pensionifondi käivitamiseks. Kohustuslik pensionikindlustus hakkab Eestis kehtima lähema paari aasta jooksul. Esialgu on võimaliku tähtajana mainitud aastat 2001.

Ühe EFMi investeeringu võimaliku ohuna nimetas Õim osapoolte võrdset osalust Optiva Varahalduses, mis võib tekitada probleeme otsustamisel.

EFMi omanikud on USA 4 triljoni krooni suuruse varade mahuga Alliance Capital Ltd Gruppi kuuluv suurim avalik varahaldusfirma Alliance Capital Management L.P ning Austria finantsgrupp Bank Austria oma tütarettevõtte Capital Invest kaudu. USA osapoolele kuulub 51% EFMist.

Läbirääkimisi EFMiga alustas aasta tagasi toonane EstIB-Talinvesti Varahaldus. Eelmisel sügisel ostis Investeerimispank Talinvesti osaluse 1 krooni eest ära. Forekspank ostis ICI Kapitalijuhi, ning Forekspanga ja Investeerimispanga ühinemise tulemusena loodi ka ühtne varahaldusfirma.

Optiva Varahaldus kuulub Optiva Pangale, firma tegevusalad on privaatportfellide haldus ja fondihaldus. Optiva Varahaldus haldab avatud tüüpi 9 mln kroonise mahuga Optiva Kasvufondi, 9 mln kroonise mahuga kinnist erastamise investeerimisfondi Milleenium ja ligi 30 privaatportfelli.

Hetkel kuum