• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailmas eelistatakse kohalikku arvutit

  Pean oma ülesandeks kommenteerida Viktoria Korpani artiklit «Eesti arvuti jääb koduturul alla» (ÄP 10.06), mida lugedes tekkis kindel tunne, et tegu on reklaamartikliga.
  Olen nõus, et välis- ja kodumaiste arvutite hinnavahe on viimastel aastatel vähenenud. Välismaistel arvutitel on kaasas rohkem tarkvara ja neil on parema disainiga korpused. Viimasel ajal on siiski ka kodumaistel arvutitel kaasas korralikud litsentseeritud tarkvarapaketid.
  Kogu maailmas on vastupidi artiklis väidetavale trend kohalike arvutite suunas. Suured PC-gigandid, nagu IBM, on otsustanud lõpetada PC-arvutite tootmise järgmisest aastast, see ei tasu end lihtsalt ära. Pankrotistus Euroopa suurtootja Tulip: tuli alla anda kohalikule paindlikult arendatud tootele.
  PC-arvuti tootearendus ei vaja suuri summasid ega palju aega, tooted koostatakse valmis osadest. Piisab hästi koolitatud ekspertidest, kes jälgivad uusi suundi komponentide valikul. Uue korraliku PC tüübi saab edukalt välja arendada nädalaga, sh sisse põletamise aeg. Kohalikel tootjatel ongi eelis efektiivsema tootmise ning väga kiire tootearendusega.
  Kuna artikkel lausa reklaamis arvutimarki Compaq, pean ütlema seda, mida teavad kõik Eesti arvutifirmad: välismaist arvutit on kerge osta ja tülikas (kulukas) hooldada. Ja hooldust nad kõigele vaatamata vajavad. Suurtootjate lahendused on tihti kergelt omanäolised ja mittestandardsed. St kallite varuosade hankimist ja tihti sobimatust igapäevase tarkvaraga.
  On lausa kuritegelik väita, et Eesti turul on küll kohta 5-6 välismaisele arvutitootjale, kuid mitte 30 Eesti tootjale, kes on oma äri edukalt üles ehitanud. MicroLink on Eesti arvutite lipulaev, kuid mitte ainus alternatiiv välismaistele arvutitele.
  Paralleel kalli autoga: ostsime Lexuse, ostame nüüd kontorisse Compaqi. Õnnitlen ASi Kungla Dialoog riigihanke võitmise puhul ja ennustan Eesti Energiale mõne aasta jooksul tagasinaasmist kodumaiste arvutite juurde. Tavalisele kontoriarvutile ei ole lihtsalt välismaalt võrdset.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Suur ülevaade: analüütikud näitavad rohelist ja punast tuld just neile Balti börsi aktsiatele
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.