• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kindlustusturg vajab tuge

  - Olete jälginud Eesti kindlustusturu arengut alates 1991. aastast. Kuidas te neid muutusi kirjeldaksite?
  Kindlustusseltside ülesehitamise ja kiire arengu aastad kuni 1997. aastani on seltside jaoks olnud samas nii õnnistus kui ka kahju. Viimast selle tõttu, et nad on kaotanud kiirusetaju, mis on neile nüüd kurvalt kätte maksnud. Samas on nad suure arengu läbi teinud ning professionaalsuse taseme tõus on märgatav. Ometi on kindlustusturg olukorras, mida nad pole ära teeninud. Selle asemel, et müüa usaldust ja seda täita, on mõni selts tegelenud mustkunstniku peegli ja suitsutrikkidega. Nüüd peavad teised seltsid seda usaldust taastama hakkama.
  - Seltside pankrotis on süüdistatud auklikku kindlustusseadust, mis ei lase inspektsioonil seltse piisavalt kontrollida. Kas süü on vaid seaduses?
  Olukorra kontrolli all hoidmisel on muidugi suur osa kindlustusinspektsioonil. Kuid samas on järelevalve osa rahandusministeeriumist ning tema tegevus sõltub sellest, kuidas minister toimuvasse suhtub. Seni on olnud rahandusministreid eri kaliibriga, kuid kõigi tegevus on jäänud nõrgaks. Ma ei mäleta kordagi, kus minister oleks isiklikult asjasse sekkunud.
  - Ometi on tegu panganduse kõrval finantsturu ühe olulisema valdkonnaga...
  Loomulikult. Kui minister oleks õigel ajal jala maha pannud ja öelnud, et siit maalt ja mitte edasi, oleks olukord parem. Samas toimus ministeeriumi tasemel ka äärmiselt tugev lobby uue seaduse vastu, mida seni pole vastu võetud. Just praegu upakil olevate seltside juhid olid selle vastu. Nii on toimunud osas seltsides sihikindel ettevõtte omaniku huvides ära kasutamine, mida ma ei suuda andestada. Praegu on jäänud üks-kaks seltsi, kelle tegevuses võib ette näha raskusi, mis võivad olla samuti hullude tagajärgedega.
  - Mis seltsid need on?
  Kui liiga vara midagi välja ütelda, võib see tekitada põhjendamatu lumepalliefekti.
  - Mida soovitate tavainimesel seltsi valides silmas pidada?
  Allesjäänutest on usaldatavad kindlasti seltsid, kelle omanik on pikka aega oma usaldusväärsust tõestanud. Eesti turg on väga väike, et kiirelt midagi võita ja nende investeeringud siia on tehtud pikaajaliselt. Elukindlustusseltside ja pankade tegevus on hingelt sarnane, mistõttu nende kokkukuulumine on loomulik. Pankade omanduses olevate seltside puhul tasub vaadata, mis pangaga on tegu.
  - Kes pärast teie pensionile minekut tuleva aasta algul siinse esinduse üle võtab?
  Emafirmast tuleb siia tööle Richard Scholl, kel on 25aastane kindlustuskogemus. Tal on ka võrdlus eri arenevate riikidega. Mina jätkan mõnda aega nõustajana.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.