Tõnis Oja • 21. detsember 1999 kell 22:00

Eurol on plusse miinustest rohkem

Kuigi euro kurss on langenud aastaga, oma loomisest saadik, 13 protsenti, ei saa öelda kaugeltki, et ühisraha debüüti tabas ebaedu. Pigem vastupidi, võitjaid tundub olevat rohkem kui kaotajaid.

Kaotajateks on dollaripõhjaliste importkaupade (näiteks kütused) tarbijad ning euro kursi tõusule orienteeritud spekulandid. Võitnud on eelkõige eksportöörid, kelle toodang on tänu oma valuuta nõrgenemisele muutunud konkurentsivõimelisemaks. Nendel ettevõtetel, kes ekspordivad eurotsooni, pole enam vaja karta valuutariske ning kadusid ka konverteerimiskulud.

Euro konkurentsivõime võlakirjaturul on kasvanud. Kuigi dollaripõhjalised kommertsvõlakirjad on endiselt kõige populaarsemad, on nende osakaal langenud selle aasta 9 kuuga protsendi võrra 43 protsendini (võrrelduna möödunud aasta sama perioodiga). Europõhjaliste kommertsvõlakirjade osakaal globaalsel võlakirjaturul on sama perioodi jooksul kasvanud 35 protsendini. Möödunud aastal moodustasid praeguse Euroopa rahaliidu liikmete valuutades nomineeritud võlakirjade osakaal 27%.

Eile jäi euro kurss dollari suhtes väheliikuvaks. Turud ootasid USA Föderaalreservi Vabaturu Komitee otsust baasintresside kohta.

Hetkel kuum