Peep Sooman • 26. oktoober 2000 kell 22:00

Näpuviga läks maksma miljoneid

Tallinna vanalinnas asuva pubi Tehas 43 omanikud võivad jääda ilma 4,7 miljoni kroonisest investeeringust, sest nad palusid kesklinna valitsusel vormistada baariruumide rendilepingu oma partnerfirmale, linn aga tõlgendas kirja tingimusteta rendilepingust loobumisena. Rendilepingu lõpetamise järel korraldas linn konkursi ning baar anti üle uuele ettevõttele.

Tehas 43 omanikfirma AS Seregal juhatuse esimees Raoul Pajuviidik sõnas, et linnavalitsuse otsus on seotud korruptsiooniga. ?Meie palusime rendilepingu lõpetamist tingimusega, et see vormistada ühe konkreetse ettevõtte nimele. Kui see linna ei rahulda, siis oleks tulnud asjaolusid täpsustada, mitte täita palve tingimusteta,? lausus ta. ?Me oleme viie aastaga investeerinud baariruumidesse 4,7 miljonit krooni, see on ju ajuvaba, et nüüd mängitakse meie töö teisele firmale,? ütles Pajuviidik.

Tallinna kesklinna vanema Siim-Valmar Kiisleri juriidiline nõunik Ero Liivik tunnistas, et palve täitmine tingimusteta on tõlgendamise küsimus. ?Linnale on kasulikum anda pind üle enampakkumisel,? sõnas ta.

?Kui Seregal soovis lepingut lõpetada, siis palun, me tegime seda,? ütles linnanõunik. ?Tegu on kantimisega, Seregaliga on seotud Aivar Pihlak (vandeadvokaat, esindab Ernesto Preatonit ? toim.), kellega on seotud Meelis Lao,? sõnas Liivik. ?Seregali puhul on tegemist allilmaga lähedalt seotud isikutega, nad on ka ähvardanud, et teevad kesklinna valitsuse jalgealuse väga tuliseks,? lisas Liivik.

Vandeadvokaat Alar Eiche tunnistas, et tegu on tõlgendamisküsimusega. ?Oleks mõistvad pooled, siis saaksid nad omavahel kokkuleppele,? leidis ta. ?Kui ettevõtjad avalduses linnale ei märkinud kuupäeva, millal nad soovivad rendilepingu lõpetamist, siis eeldas ta ikkagi edasist suhet linnaga,? hindas sõltumatu advokaat. ?Ühtset vastamisviisi küsimusele pole,? lisas ta.

Üleeile pitseeris politsei pubi Tehas 43 ukse, et ei Seregali esindajad ega ka linna poolt valitud uue rentniku, Air Teci esindajad ruumidele ligi ei pääseks.

Kohtumääruse kohaselt ei tohi linn takistada Seregali tegevust ruumides kuni kohtuotsuse väljakuulutamiseni, mis toimub novembris. Eile pärastlõunaks olid pitserid eemaldatud.

AS Seregal saatis rendilepingu ümbervormistamispalve linnavalitsusele eelmise aasta lõpus, Air Tecile anti ruumid üle tänavu augustis.

Hetkel kuum