Ülo Toomsalu • 17. november 2000 kell 6:31

Soe sügisilm ohustab saaki

Eesti viimase 30 aasta üks soojemaid ja niiskemaid sügiseid võib rikkuda talivilja- ja aiakultuuride järgmise aasta saagi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Septembri ja oktoobri tavalisest soojema ilma tõttu on ohus aiaviljasaak, sest puude ja põõsaste paisunud pungad võivad saada ootamatult saabuvate külmade tõttu kahjustusi.

Sooja tõttu on põldudel kasvanud ohtlikult pikaks talivili. 'Kui lumi sajab külmumata maale, läheb vili hauduma ja võivad areneda liigpalavusest tingitud seenhaigused,' ütles Tartu ilmajaama juhataja Ain Kallis.

Saku maaviljelusinstituudi teraviljakasvatuse sektori juhataja Ene Ilumäe sõnul sõltuvad talivilja kahjustused sellest, millal vili maha külvati. 'Meie katsepõldude õnn on see, et külvasime suhteliselt hilja, septembri teisel poolel, seetõttu pole meie vili veel liialt lopsakas,' ütles Ilumäe.

Köögivilja kasvatamisega tegeleva Laheotsa talu peremehe Johannes Valgu sõnul soe ilm tema saagi suurust ei mõjuta. 'Saagikoristus lõppes kuu aega tagasi,' nentis ta. 'Küll on aga häda köögivilja ja kartuli säilitamisega, sest ei suuda jahutada hoidlaid õige kraadi peale ja jahutusseadmed võtavad palju elektrit.'

Detsember tuleb mitmete aastate keskmisega võrreldes normist veidi külmem, esimest lainet jahedamat õhku on oodata järgmise nädala keskpaigaks, ennustab ilmateenistus.

Hetkel kuum