Sirje Rank • 13. detsember 2000 kell 22:00

Presidendi selgumise toetav mõju lühiajaline

Eesti aja järgi eile varahommikul tegi USA ülemkohus otsuse, mille järgi vabariiklase George W. Bushi teel USA 43. presidendiks ei tohiks enam takistusi olla.

Otsuse segane sõnastus ei andnud küll Bushile otsest võitu ning demokraatide presidendikandidaat Al Gore ei kiirustanud end lööduks tunnistama, kuid turud tõlgendasid seda kui viis nädalat väldanud valimisfarsi lõpulööki.

Turgude hinnangul on maailma suurima majanduse ja tähtsaima finantsturuga riigi järgmine president Wall Streeti favoriit George W. Bush.

Üldises kergendusmeeleolus ennustasid analüütikud USA börsi tõusu.

?Ma arvan, et aktsiaturul tuleb täna suur tõus,? ütles Griffin, Kubik, Stephens & Thomsoni peaökonomist Brian Wesbury eile Reutersile.

?Kui me kohtuotsusest õieti aru saime, siis lähevad aktsiad üles ning eriti Bushi aktsiad, mille hulgas on ravimifirmad, tervishoiuorganisatsioonid, kaitse- ja energeetikatööstuse, tubakafirmade ning Microsofti aktsiad,? ütles First Albani Corp-i investeeringute analüütik Hugh Johnson.

USA tarkvarafirma Microsofti, sigaretitootja Philip Morrise ja ravimihiiglase Merck & Co aktsiad on kogu viimase kuu tõusnud, sest turg tegi vaikimisi panuse Bushile. Bush tahab kaotada riiklikud piirangud tervishoius ja retseptiravimite hinnakujunduses ning on leebema suhtumisega monopoolsetesse firmadesse.

Lisaks eeldavad aktsiaturu investorid, et Bushi maksukärped, mida on 10 aasta peale kokku 1,3 triljonit dollarit, ergutavad eratarbimist ja kergitavad ettevõtete kasumeid.

USA võlakirjaturu jaoks on see aga negatiivne uudis, sest riigile jääb nii vähem raha oma kohustuste lunastamiseks.

Turu hinnangul tugevdab Bushi võit ka dollarit, sest vabariiklaste valitsusega eesotsas on USA osalus Euroopa põdura ühisraha turgutamisel vähem tõenäoline.

Uudise peale tugevnes dollar eile euro suhtes viimase poolteise nädala kõrgeimale tasemele ning Jaapani jeeni suhtes viimase 16 kuu parimasse seisu. Euro kukkus 87,18 sendile ehk dollari suhtes madalaimale tasemele 1. detsembrist alates, hakkas aga seejärel uuesti tugevnema. Analüütikud usuvad, et euro kõige mustemad päevad on siiski möödas.

Teised samas kahtlevad, kuivõrd hea Bushi võit dollarile ikka on. Nii väike edumaa, kus võit tuli kindlustada kohtu abil, ning demokraatide ja vabariiklaste tasavägine seis senatis teeb Bushile oma majanduspoliitika ja maksukärbete elluviimise raskeks. ?Kergendus ja tõusumeeleolud võivad jääda lühiajaliseks,? ennustavad analüütikud.

Nüüd, kus USA presidendi küsimus hakkab selginema, pööravad turud oma pilgud tagasi fundamentaalnäitajatele ning märkidele sellest, et USA majanduskasvu aeglustumine kärbib ettevõtete kasumeid.

Kasumihoiatuse andnud firmade ritta lisandus eile Compaq Computer Corp, varem on pettumusi valmistanud rida firma väiksemaid konkurente ? Gateway, Apple Computer, Hewlett-Packard.

Nüüd ootavad turud järgmisi teateid USA majanduse seisust ? sel nädalal avaldatakse USA tarbija- ja tootjahinna indeksid. See peaks näitama, kas USA keskpank võiks juba lähiajal hakata intresse alandama, et vältida USA majanduskasvu liiga järsku langust.

Tõenäoliselt keskpanga järgmisel kohtumisel 19. detsembril seda veel ei sünni.

Hetkel kuum