IT areng muudab äritegevuse põhimõtteid

Aare Renzer 19. veebruar 2001, 00:00

PricewaterhouseCoopers on määratlenud viis Eesti infotehnoloogia valdkonnaga seonduvat nähtust, mis võivad lähitulevikus pisut raputada traditsioonilisel viisil toimivaid majandusharusid.

Kuipalju nendega arvestada, jääb muidugi iga juhi enda otsustada, kuid minu arvates ei saa 2000. aasta toimimismudelit niisama lihtsalt uude aastasse üle kanda.

E-kaubanduse alased uudised USA turult on väga murettekitavad. Samas usun, et niipea kui tekib turvatunne e-transaktsioonide kasutamise osas, elavneb reaalsete tarbijate raha liikumine e-äris. Senist e-äri on toitnud peamiselt investorite raha, mistõttu on võideldud pigem investori tähelepanu püüdmise kui reaalse väärtuse loomise nimel. Mull on lõhkenud, aga uued müügikanalid on reaalsus.

Võimalus kaotada inimeste ja paberite mõttetu transportimine on väga atraktiivne nii äri toimivuse kui ka tõhususe seisukohast. Kui mobiilne suhtlemine jõuab taas uuele tasemele, annab see reaalse võimaluse paljude majandusharude senise toimimisviisi muutmiseks.

Käes on aeg, kus IT saab ettevõtte äristrateegia loomise ja ajakohastamise protsessis lõpuks endale kuuluva koha. IT peab toetama äristrateegia elluviimist, kuid samal ajal avab ta uusi võimalusi äri edendamiseks.

IT juhte hakatakse järjest enam tunnustama ettevõtte ühe võtmeisikuna.

Enamikus ettevõtetes ei ole IT põhifunktsioon ja osutub otstarbekaks IT funktsiooni osaline või täielik üleandmine spetsialiseerunud teenusepakkujale. Sel moel on võimalik IT-investeeringust välja pigistada maksimaalne väärtus ? isetegemisega võrreldava hinna eest saadakse kvaliteetsem teenus, kusjuures investeering on oluliselt paindlikumalt ajastatav.

Pikisilmi ootavad eelkõige meie tootmis- ja kaubandusettevõtted kohaliku toega tööstusharu-spetsiifiliste tarkvaralahenduste turulejõudmist. Keskmise suurusega standardsetest finantstarkvara lahendustest enam ei piisa, äri kasvades on ettevõtetel olemas nii vajadus kui ka investeerimisvõimalus paremini kohaldatud tarkvara juurutamiseks. Turu nõudmine tekitab kindlasti ka teenusepakkujad.

Igasugused trendid on huvipakkuvad ja kindlasti tasub ennast nendega kursis hoida. Samas on oma äri, sealhulgas e-äri ülesehitamisel juhil kasu pigem oskusest interpreteerida fundamentaalseid näitajaid ? kui paljudel inimestel on ligipääs mobiilsidele ja internetile, milline raha hulk on neil kasutada, milline on nende ostukäitumine jne.

Lähima paari aasta vältel saab sellise informatsiooni omamine ja äriplaaniks tõlkimise oskus edukuse üheks olulisemaks teguriks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing