Ehitusekspert on ehitajale võrdväärne vastane

Jaan Palu 02. aprill 2001, 00:00

Ehituseksperdita renoveerida on sama kui võhikuna kella parandada ? kuigi kõik tundub loogiline, kell käima ei hakka.

Ühistute juhatuse esimehed peavad ühistu haldamisel tavaliselt tegelema kolme probleemiga: finantsid, jurii-dika ja ehitus. Kui finants- ja juriidiliste probleemidega tegelevad tavaliselt raamatu-pidaja ning jurist, siis ehituslikega püütakse ise toime tulla. See on vale lähenemine, kuna ehitusekspert on sama vajalik kui kaks eelpool mainitut.

Ehitusekspert vastutab oma tegevusega nii ühistu juhatuse kui ka korteriomanike või valdajate ees, tema arvamust peaksid aktsepteerima ka elanikud. Ehituseksperdil on terve rida tööülesandeid hoone ekspluateerimisel ja renoveerimisel:

Põhjalikum ekspertiis on vajalik, kui ehitusekspert ei ole hoonet pikka aega üle vaadanud. Eesmärk on vajalikud renoveerimistööd tähtsuse järjekorda panna, et piiratud finantse kasutada kõige vajalikumateks töödeks.

Hõlmab renoveerimistööde vähempakkumise algdokumentide koostamist, pärast vähempakkumist tuleb neid võrrelda ning aidata ühistu juhatusel valida parim renoveerimistööde pakkumine. Vähempakkumise algdokument on väga vajalik, kuna selles fikseerib ehitusekspert koos ühistu juhatusega tehtava renoveerimistöö mahu ja materjali valiku. Selle põhjal saab omakorda renoveerimistööde vähempakkumisi omavahel võrrelda.

Ehituslepingu sõlmivad omavahel tellija (ühistu) ja ehitaja (tööde teostaja). Kui tellija ei ole ehituse juriidilise külje ja muude selle valdkonna nüanssidega kursis, on tal raske ehitajaga võrdset lepingut sõlmida. Mõistlik oleks, kui tellijat abistaks siin ehitusekspert. Ehitusleping on kõige olulisem dokument, mille alusel ehitustöid teostatakse. Kui see on kehvasti koostatud, on raske head tööd loota.

See on oluline punkt, mida suudab koos vajaliku vastutuse ja garantiiga teostada ainult ehitusekspert. Kui ehituspakkumine on olnud väga pingeline ja hind tugevasti alla löödud, siis soovib ehitaja olukorrast kuidagi välja tulla. Ta püüab teha tööd väiksema ja odavama tööjõuga või kasutada odavamaid materjale. Mõlemad on tellijale ohtlikud, sest kannatada võib kvaliteet.

Ka ehituse üleandmine-vastuvõtmine on niivõrd spetsiifiline protseduur, et sedagi peaks tegema ehitusekspert. Ta peab vastutama tehtud tööde kvaliteedi eest.

Ehituseksperdi mittekasutamise korral kannatavad eelkõige rahakott ja kvaliteet:

 • Töid teostatakse vales järjekorras ning olulisemate tööde ajaks on raha otsas.

 • Töid teeb firma, kes lõi hinna alla ja püüab veel maksimaalselt kasu lõigata. Tellija esindaja ei ole ehituslepingus kõiki tingimusi fikseerinud. Ehitaja kasutab olukorrast väljatulekuks odavaid materjale, mis ei võimalda saada head kvaliteeti ega garantiid. Need mahud ja materjalid, mis on ette nähtud vähempakkumise dokumentides, peavad olema fikseeritud ka ehituslepingus ja ehitusjärelevalve peab jälgima lepingust kinnipidamist.

Seega võiks ehituseksperdi töö märksõnadeks olla garantii, vastutus, kindlus. Eksperdi teenust kasutades maandab ühistu juhatus võimalikke riske, mis renoveerimistööde käigus tekivad.q

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:06
  Otsi:

  Ava täpsem otsing