Kasumihoiatused lõid aktsiatele kõva põntsu

Raivo Sormunen 09. juuli 2001, 00:00

Uued kasumihoiatused muserdasid möödunud nädala lõpus taas välisturge.

Seekord tekitasid investoritele muret mikrokiipide tootja Advanced Micro Devices (AMD) ja tehnoloogiagigandi EMC kasumihoiatused, mõlema aktsia reageeris uudisele keskmiselt 25%se langusega.

Majanduse paigalseisu peegeldava kasumihoiatustelaine kõrval teatas USA tööhõiveamet reedel ka juunikuu tööturu näitajaid, mille alusel kaotati kuuga 114 000 töökohta ehk märgatavalt rohkem, kui prognoositi.

Igatahes tõmmati USA turul reedel nii uue kui vana majanduse aktsiatele kiiresti vesi peale ning maaklerite sõnul on üha uued kasumihoiatused teinud investorid väga murelikuks ettevõtete teise kvartali tulemuste osas, mille avaldamise periood algab sel nädalal.

Samuti teeb investoritele kasumihoiatuste juures muret nende ajastus, mis on hulk aega pärast II kvartali lõppu. See annab märku, et paljudel ettevõtetel on põhjust investoritele oma mured enne ära pihtida, kui oma tulemusi ametlikult avaldama hakatakse.

Kuigi Helsingis oli reedel passiivne börsipäev, ei pääsenud tehnoloogiaaktsiad löögi alt sealgi. Soomlaste lipulaev Nokia sulgus selle sajandi madalimal 22,95 euro tasemel, kui investeerimispank Goldman Sachs teatas, et telekomiseadmete tooja Marconi hiljutise kasumihoiatuse tõttu alandab ta Nokia selle aasta kasumi- ja käibeprognoosi. Lisaks Nokiale kärpis Goldman Sachs reedel ka Ericssoni ja Alcateli kasumiprognoosi ning lubas sel nädalal prognooside kärpimist jätkata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing