Pro Kapitali huve kahjustavate tehingute taga on Pihlak ja Laurits

Inno Tähismaa 30. juuli 2001, 00:00

Pro Kapitali varasem juhataja ja tegevdirektor, praegu Pro Kapital Eesti tegevust juhtiv Andrus Laurits ei soovinud põhjendada, miks ta sõlmis tänavu 16. mail ASi Kalaranna ostu-müügilepingu Hongkongi firmaga Baltic Investments olukorras, kus viimane oli ASi Kalaranna juba 1. märtsil edasi müünud riiulifirmale OÜ Pettinary Haldus.

Tehingut ei soovinud kommenteerida ka Pro Kapital Grupi juhatuse liige Aivar Pihlak, ta katkestas telefonikõne. Pihlak oli Baltic Investmentsi esindaja ajal, mil ettevõte ostis mõned aastad tagasi kokku 43,9 miljoni krooni eest kuus hektarit maad Tallinna Linnahalli taga ehk ASi Kalaranna. Nüüd nõustus Pihlak tehinguga, kus Pro Kapital ostis sama kinnistu 142 miljoni krooni eest. Oletatav kahju tehingust Pro kapitalile on 98 miljonit krooni.

Samuti ei soovinud Laurits põhjendada, miks ta ei teavitanud Pro Kapitali juhina börsi 1998. ja 1999. aastal tehingutest, kus Pro Kapital ostis ja müüs tagasi Baltic Investmentsile 1,7 hektarit maad Viru Väljaku kõrval ehk ASi Vinkrist. Ta ei nõustunud ka kommenteerima, miks ta sõlmis 1999. aastal tehingu, kus Pro Kapital ostis 0,9 miljoni kroonise bilansilise väärtusega ASi Vinkrist aktsiad 82 miljoni krooni eest. Sellega tõi ta ettevõttele võimalikku kahju ligi 81 miljonit krooni.

Viimast tehingut ei nõustunud kommenteerima ka Aivar Pihlak, kes oli üheaegselt nii Pro Kapitali nõukogu liige kui ka Baltic Investmentsi esindaja. Pro Kapitali nõukogu liikmena oli tal võimalus tehing blokeerida, aga ta ei teinud seda. Veelgi enam, ta ise kirjutas Pro Kapitalile kahju toonud leppele alla.

Laurits ei soovinud avaldada 4,5 ha suuruse nn lihakombinaadi kinnistu ehk OÜ Torreon ostuhinda. Avaldatud andmete põhjal ostis Pro Kapital Torreonist 55% 26,6 miljoni krooni eest ja ülejäänud osa sama suhte järgi ehk kokku ligi 49 miljoni krooni eest. Pro Kapitaliga seotud allika info põhjal ostis Pro Kapital lisaks Torreoni varasema osaniku OÜ Svalbork Invest nõude Torreoni vastu, mis tõstis ostusumma üle 60 miljoni krooni. Ruutmeetri hind ei tule kokku mitte ligi 1000 krooni, vaid ulatub 1500 kroonini.

Torreoni aktsiad müüs Pro Kapitalile nii Baltic Investments kui Baltic Investmentsi sajaprotsendiline tütarfirma OÜ Svalbork Invest. Pihlak polnud nõus kommenteerima, miks ta nõustus sellise Pro Kapitali huve kahjustava tehinguga.

Lauritsa ja Pihlaku tehinguid Pro Kapitali varaga ei soovinud kommenteerida ka ettevõtte suurosanik ja nõukogu esimees Ernesto Preatoni (59). Ta ei soovinud ka kommenteerida, miks Lauritsat ja Pihlakut pole ettevõtte huve kahjustavate tehingute eest varem karistatud. Pro Kapitali juhid pole soostunud küsimustele vastama ei suuliselt ega kirjalikult.

Pro Kapital Grupi endine juhatuse liige Ilona Saari (29), keda Pro Kapitali praegune juhtkond süüdistab ettevõttele võimaliku 17 mln kroonise kahju tekitamises, asus ettevõtte juhatuses tööle möödunud aasta augustist, olles aasta töötanud finantsjuhina.

Pro Kapitali esindava Heta andeadvokaat Andres Aavik ei soovinud enne ametlike uurimistulemuste selgumist ettevõte kohta ajakirjandusele täiendavaid kommentaare anda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing