Ehitusmaterjalide eksport kasvab jõudsalt

Enno Rebane 15. august 2001, 00:00

Lisaks kodumaisele turule tootmise kasvuga on hoogustunud ka ehitusmaterjalide eksport, mis kasvas tänavu esimesel poolaastal eelmise aasta sama perioodiga võrreldes veerandi jagu.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvad ettevõtted müüsid 2001. aasta esimesel poolaastal oma toodangut 890,9 miljoni krooni eest (+5 2000. aastaga võrreldes). Sealjuures eksporditi oma toodangut 316,8 miljoni krooni ulatuses, mis tähendab 25 suurust kasvu eelmise aastaga võrreldes.

Tänavune teine kvartal vedas aktiivsemalt käima ka sisemaise ehitusmaterjalide müügi. Nii betoonelementide, betoontoodete kui ka betoonisegude müük näitas kvartalite võrdluses kasvunumbreid, vedades poolaastagi tulemuse mullusele tasemele.

Mõningast tõusu on märgata nii elu- kui ka mitteeluruumide ehituses. Näiteks on Tallinnas valmimas mitu kortermaja (Juhkentali, Tuvi, Roosikrantsi tänaval), Tartusse lisandub Lõunakeskuse kaubanduskeskus, suure mahu andsid ka Lilleküla jalgpallistaadion, Aeroci ehitusmaterjalide tehas Lääne-Virumaal jne.

Suurima ekspordi osakaaluga ettevõte oli esimesel poolaastal AS Fenestra (80 ehitustoodete müügikäibest), möödudes napilt mitu kvartalit juhtpositsiooni hoidnud ASist Wiekor (79).

Umbes 60 oma toodangust ekspordivad AS Kunda Nordic Tsement, AS Rannila Profiil, AS Partek Nordkalk ja AS Rationel Eesti, enam kui 50protsendilise ekspordini on jõudnud ka Aseris Terca telliseid valmistav AS Wienerberger. Et tasapisi on hakatud tundma huvi ekspordi vastu Venemaale, tahab Ehitusmaterjalide Tootjate Liit septembri algul korraldada Venemaa ehitustoodete sertifitseerimist tutvustava seminari koos sealt kohale kutsutud spetsialistidega.

Teises kvartalis jätkus edukas betoonelementide eksport. ASi Tartu Maja Betoontooted eksportkäive moodustas esimese poolaasta kokkuvõttes betoontoodete müügikäibest ligi 60, ASil Betoneks oli see näitaja ligi 40. AS E-Betoonelement eksportis oma toodangust ligi viiendiku.

Kõige enam suurendasid ehitustoodete müüki katusematerjalide valmistajad. Näiteks AS Wiekor, OÜ Est-Stein B ja AS ESCO müüsid oma toodangut kokku üle 20 rohkem kui 2000. aasta esimesel poolaastal.

Enam kui 10 kasvas nii kaubabetooni kui ka seinamaterjalide müük. Suhteliselt tagasihoidlikum oli soojustusmaterjalide müügi kasv.

Samas ei saa paljud tootjad rahul olla oma finantsseisuga, sest paljud ehitusfirmad ei täida korrektselt oma kohustusi toodete eest tasumisel. Õigel ajal ei ole ehitusmaterjalide eest tasunud nii mõnedki suured ja soliidsed ettevõtted.

Arvestades avatäidete tootjate olulist osa Eesti ehitusmaterjalitööstuses, on rõõmustav, et EETLi tegevusega on liitunud mitu akna- ja uksetootjat. Lisaks Fenestrale, Malmergile ja Rationel Eestile on tänavu EETLi liikmeks astunud Glaskek, Saku Metall, M.S. Group, T-Tammer.

2001. aasta teine kvartal on optimistlikum kui esimene: ettevõtjad loodavad tänavuse aasta müügikäibe kasvuks mulluse käibe suhtes 3,5 (I kvartalis oli see 2,5 ja eelmise aasta lõpus 6).

Vt. ka tabelit: Tänavune suurim kasv on ehitusplokkide tootmises

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing