Saja krooni eest kollast

Tarmo Virki 14. september 2001, 00:00

Helsingis on kuni septembri lõpuni ainulaadne pakkumine ? vaid saja Eesti krooni eest saab Taidehallis vaadata üleni kollast pilti.

Helsingi linnafestival Juhlaviikot lõppes möödunud nädalavahetusel, kuid õnneks ei tähendanud see kunsti kadumist põhjanaabrite pealinnast.

Festivali tähtsaim kunstinäitus, maailma tippskulptorite hulka kuuluva Anish Kapoori tööde esitlus, on septembri lõpuni üleval kesklinnas asuvas Taidehallis. Lisaks ?Kollasele? (1999) on eksponeeritud veel kaheksa teost Kapoori viimaste aastate tööde paremikust.

Kapoori peamise teose ?Kollane? ees võib vaatajal tekkida kõhe tunne. Toetades selja vastu saali seina, võib jääda mõttesse ? kuidas on see võimalik? Mõni päev enne näituse avamist sõitis Anish Kapoor Helsingisse, võttis maali ees jaki seljast ning asus seda täiendama. Kollane toon ei olnud selle saali jaoks tema meelest päris õige. Praegu võib Helsingi ?Kollast? imetledes olla seega kindel, et tegemist on ainulaadse värviga, segatud spetsiaalselt selle näituse ja ruumi tarbeks.

Astudes ?Kollasele? lähemale ja edasi teose taha, saab täpsema pildi sellest, kuidas Kapoor oma kunsti vaatajad lummab. Kunstiõpetajate juhendid mil moel teoseid eri kauguselt ja eri nurga alt vaadata saavad Kapoori taieseid silmitsedes tõepoolest oma tähenduse. Tema teosed vajavad vaatajat, et sünniks kunst. Vaatajast saab näitusel osa kunstiteosest, ehkki teoste puudutamine on keelatud.

India päritolu Kapoor kolis paarikümne aasta eest Londonisse. Nagu tema eluteel, nii ka tema teostes kohtuvad ida ja lääs. Loomingus on leidnud kindla koha idamaine müstika, mis aga ei domineeri. Hoopis jõulisem on teoste ruumilisus, haarates endasse näitusesaali astunud vaataja. Lausa vägisi.

 • Anish Kapoor, Yellow
  Taidehalli, Nervanderinkatu 3
  kuni 30.09.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 09:11
  Otsi:

  Ava täpsem otsing