Tõnis Arnover • 22. oktoober 2001 kell 9:01

Paistab, et Rootsi valmistub nõrga krooniga rahaliitu minekuks

Rootsi keskpank on alandanud Rootsi krooni soovitava kursi taset, mida majandusorganisatsiooni Svenskt Näringsliv peaökonomist Stefan Fölster tõlgendab riigi valmistumisena rahaliitu mineku eelduseks, Euroopa valuutakursimehhanismiks (ERM), kirjutab Kauppalehti.

Kui enne oli Rootsi keskpanga sooviks hoida krooni kurssi euro suhtes 8,3 krooni tasemel, siis nüüd on see langetatud 9,4 krooni tasemele.

Eelmise nädala lõpul tehtud inflatsiooniülevaates ennustas kekspank, et Rootsi kroon püsib nõrk kogu tuleva aasta. Sedavõrd pessimistlik ennustus on jahmatanud nii Rootsi turge kui ökonomiste. Rootsi kroon on eelmisest kevadest peale devalveerunud 15-20%.

Svenskt Näringslivi tegevdirektor Göra Tunhammar ennustab, et kõige varem tuleb Rootsis rahaliiduga ühinemise rahvahääletus 2003. a kevadel ehk peale valimisi ja rahaliitu pääsemine võib teostuda aastal 2005.

Hetkel kuum