20. november 2001 kell 12:55

EBRD: enim haavatavad Euroopa turule orienteerunud Ida-Euroopa riigid

Oma täna avaldatud siirdemajandusega riikide ülevaates ennustab Euroopa rekonstruktsiooni ja arengupank (EBRD) Ida-Euroopa ja SRÜ riikidele tänavu 4,3% majanduskasvu mulluse rekordilise 5,5% asemel, vahendab Reuters.

Tuleval aastal aeglustub kasv nõudluse vähenemisest välisturgudel 3,4 protsendile, Kesk-Euroopas ja Balti riikides 2,7 protsendile.

EBRD hinnangul on maailmamajanduse jahtumisest enim haavatavad need riigid, kes on majandustegevuse suunanud valdavalt Euroopa turule. Vähem haavatavad selles osas on SRÜ riigid.

Käesolev aasta oli esimene aasta Berliini müüri langemisest 1989. a, mil SRÜ riigid edestasid majanduskasvult Kesk-Euroopa ja Balti riike. Toorainehindade toel peaks SRÜ riikide majanduskasv ulatuma tänavu 5,8 protsendile. Venemaa SKT kasvu ennustatakse 5,5%, Kasahstanis ja Turkmenistanis 10%.

Hetkel kuum