Eesti arendajad Läti?Leedu kursil

ÄP 26. november 2001, 00:00

Kui üldistada, siis võib öelda, et lõunanaabrid on meist kinnisvaraarenduse poolest vähemalt kolm aastat maas. Ühest küljest on aeglasemad turu arengud, teisalt on kliendi nõudmised teised. See viimane aga peamiselt turgu juhibki.

Kui Eestis rajatakse praegu peaaegu kõik uued kortermajad lõplikult viimistletud korteritega, siis Lätis ja Leedus on moeasjaks oma elamisele lõplik lihv ise anda, mistõttu valdav osa uutest eluruumidest on turul n-ö poolikult ? lõplik lihv on jäetud andmata.

Tegelikult ei tea Leedu äri- ja võimumehed vist isegi täpselt, mida tahetakse. Sellepärast laiutabki näiteks Riias uute arendusprojektide poolest tühi maa. Kui Eestis on kinnisvara asukohast ja tüübist olenevalt siiski suhteliselt likviidne kaup, siis kaugeltki ei saa seda öelda Läti ja Leedu kinnistute kohta.

Kaup ei liigu, puudub kindlus ja see omakorda ei luba arendajatel etteulatuvaid plaane seada ega vettpidavaid kokkuleppeid sõlmida. Loomulikult võib kokku osta hingehinnaga kinnistuid Riia vanalinnas või Vilniuse kesklinnas, kuid nendelt niigi ülikallitelt tehingutelt on raske loota selliseid kasuminumbreid, mis nähtud vaeva vääriksid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing