30. oktoober 2002 kell 7:15

Kinnisvarafirmade TOPi võitis Vallikraavi Kinnisvara

Täna ilmuva kinnisvarafirmade TOPi võitjaks tuli Tartu firma Vallikraavi Kinnisvara AS.

Vallikraavi Kinnisvara tõusis Eesti kinnisvaraettevõtete tippu tänu edukatele arendusprojektidele Tallinnas ja Harjumaal.

2001. aasta majandusnäitajate põhjal koostatud kinnisvarafirmade edetabeli teisele kohale platseerus mullune TOPi võitja AS E.L.L. Kinnisvara, kellele tõid edu ennekõike edukad kaubanduspindade arendusprojektid nii Eestis kui Lätis, samuti kodumaiste uute elamispindade arendusprojektide enneolematult suur müügiedu.

TOPi kolmas on ETK Majad AS, firma, kes kogu Äripäeva kinnisvarafirmade edetabelite koostamise ajaloo vältel liidrite sekka mahtunud.

2001. aasta käibeliider kinnisvarafirmade seas oli elamuhaldus-hooldusettevõte AS Minu Vara (käive 267 miljonit krooni). Paraku oli Minu Vara ka suurim kahjumikannataja (kahjum 2001. aastal 8,3 miljonit krooni).

Üldjoontes võib kinnisvarafirmade TOPi kokku võtta tõdemusega, et hästi läks uute elamuprojektide arendajatel. Suurte, üle 50 miljoni krooni suuruse aastakäibega kinnisvaraettevõtete arvu pidev vähenemine viimase viie aasta jooksul näitab ühelt poolt seda, et endised suurfirmad on vastavalt turu nõudlustele jagunenud väiksemateks, kindlale valdkonnale spetsialiseerunud tütarettevõteteks. Samas on see märk sellest, et üha enam pääsevad turule maakondades tegutsevad väikeettevõtted. See asjaolu annab tunnistust elu edenemisest ka regionaalsetel kinnisvaraturgudel. TOPi esikümne seas on ettevõtteid nii Tallinnast, Tartust kui Pärnust, üldse on kinnisvarafirmade TOP 90s esindatud 11 maakonna firmad.

Eile toimus rahvusraamatukogus Äripäeva seminar teemal ?Mis mõjutab ehitusturgu aastal 2003?? koos kinnisvara- ja ehitusfirmade TOPi esitluse ning autasustamisega.

Kinnisvarafirmade TOP 90 2001. aasta majandusnäitajate põhjal:

· Vallikraavi Kinnisvara AS· E.L.L. Kinnisvara AS· ETK Majad ASKinnisvaraalase tegevuse valdkonnaedetabelite liidrid:- I koht arendusfirmade seas ? AS Vallikraavi Kinnisvara- I koht haldus-hooldusfirmade seas ? AS ETK Majad- I koht maaklerfirmade seas ? Prior Kinnisvarabüroo AS- I koht hindamis-konsultatsioonifirmade arvestuses ? Rime Kinnisvara Vahendus AS

Hetkel kuum