Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Energiajook turgutab vaimu, spordijook keha

  Spordimeditsiini sihtasutuse juhataja Rein Jalak ütleb, et erinevates energiajookides kasutatakse erinevaid aineid: ?Kuigi energiajookide koostises on ka organismi jaoks vajalikke vitamiine, on alati põhitoimeaineks närvisüsteemi erguti.?
  ASi Liviko poolt aasta tagasi müügile lastud energiajoogi Starter sihtgrupiks peab turundusdirektor Janek Kalvi eelkõige õpilasi ja tudengeid, kellel on tarvis end õppides või sessiks valmistudes erksana hoida. Teine tarbijagrupp on autojuhid, kes joovad Starterit pikal teekonnal une peletamiseks.
  Meedias on vahel asutud energiajookide suhtes sõjakale positsioonile, tuginedes juhtumitele, mil kellelgi on hakanud süda puperdama, tekkinud unehäired või läinud enesetunne muidu kehvaks. Arstid jäävad energiajookide suhtes neutraalsele positsioonile. ?Kui energiajooke lubatakse poes müüa, siis mürgid need pole,? ütleb psühhiaater Jaanus Mumma. Siiski soovitab ta neist hoiduda vererõhku ja pulssi piitsutava toime pärast südame- ja vererõhuhaigetel. Kui süda läheb rütmist välja, vererõhk tõuseb, tekib uimasus või tasakaaluhäired, siis on liiale mindud. Kuna energiajookidele lisatakse rohkesti värv- ja säilitusaineid, kätkevad need endas ülitundlike jaoks allergiaohtu.
  ?Ma ei tahaks anda soovitusi toidulisandite tarvitamise poolt ega vastu pimedalt, konkreetse patsiendi tervislikku seisundit, harrastatavat spordiala, treeningukoormust jne teadmata,? sõnab Jalak. Ta lisab siiski, et kehalise koormuse seisukohast pole energiajookide tarvitamisel mõtet: ?Energiajookide koostis ei taga sportlase organismi energiavarude ja mineraalide taastumist pärast koormust. Hoopis neis sisalduv kofeiin võib häirida neerude talitlust.?
  Seepärast peaksid sportlased piirduma pigem spordijookidega, mille koostises pole närvisüsteemi erguteid. Kraavi kaevates või end mistahes muul moel füüsiliselt pingutades kaotab organism palju süsivesikuid ja mineraalaineid, mida saab spordijooki tarvitades kiiresti taastada. Spordijook aitab kiiremini taastada ka vedelikukaotust.
  Samas pole spordijookides seda power?it, mida oodatakse energiajookidelt ? nende toime avaldub aeglasemalt ega ole nii selgesti tuntav.
  Autor: Eha Laanepere
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Raamatukirjastajate TOP: rekordtulemus viis kolmandaks
Äripäeva raamatukirjastajate edetabeli kolmandale kohale tulnud Helios Kirjastus tegi omaniku Janno Joosepi sõnul oma ajaloo parima tulemuse 2021. aastal.
Äripäeva raamatukirjastajate edetabeli kolmandale kohale tulnud Helios Kirjastus tegi omaniku Janno Joosepi sõnul oma ajaloo parima tulemuse 2021. aastal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.