• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Energiajook turgutab vaimu, spordijook keha

  Spordimeditsiini sihtasutuse juhataja Rein Jalak ütleb, et erinevates energiajookides kasutatakse erinevaid aineid: ?Kuigi energiajookide koostises on ka organismi jaoks vajalikke vitamiine, on alati põhitoimeaineks närvisüsteemi erguti.?
  ASi Liviko poolt aasta tagasi müügile lastud energiajoogi Starter sihtgrupiks peab turundusdirektor Janek Kalvi eelkõige õpilasi ja tudengeid, kellel on tarvis end õppides või sessiks valmistudes erksana hoida. Teine tarbijagrupp on autojuhid, kes joovad Starterit pikal teekonnal une peletamiseks.
  Meedias on vahel asutud energiajookide suhtes sõjakale positsioonile, tuginedes juhtumitele, mil kellelgi on hakanud süda puperdama, tekkinud unehäired või läinud enesetunne muidu kehvaks. Arstid jäävad energiajookide suhtes neutraalsele positsioonile. ?Kui energiajooke lubatakse poes müüa, siis mürgid need pole,? ütleb psühhiaater Jaanus Mumma. Siiski soovitab ta neist hoiduda vererõhku ja pulssi piitsutava toime pärast südame- ja vererõhuhaigetel. Kui süda läheb rütmist välja, vererõhk tõuseb, tekib uimasus või tasakaaluhäired, siis on liiale mindud. Kuna energiajookidele lisatakse rohkesti värv- ja säilitusaineid, kätkevad need endas ülitundlike jaoks allergiaohtu.
  ?Ma ei tahaks anda soovitusi toidulisandite tarvitamise poolt ega vastu pimedalt, konkreetse patsiendi tervislikku seisundit, harrastatavat spordiala, treeningukoormust jne teadmata,? sõnab Jalak. Ta lisab siiski, et kehalise koormuse seisukohast pole energiajookide tarvitamisel mõtet: ?Energiajookide koostis ei taga sportlase organismi energiavarude ja mineraalide taastumist pärast koormust. Hoopis neis sisalduv kofeiin võib häirida neerude talitlust.?
  Seepärast peaksid sportlased piirduma pigem spordijookidega, mille koostises pole närvisüsteemi erguteid. Kraavi kaevates või end mistahes muul moel füüsiliselt pingutades kaotab organism palju süsivesikuid ja mineraalaineid, mida saab spordijooki tarvitades kiiresti taastada. Spordijook aitab kiiremini taastada ka vedelikukaotust.
  Samas pole spordijookides seda power?it, mida oodatakse energiajookidelt ? nende toime avaldub aeglasemalt ega ole nii selgesti tuntav.
  Autor: Eha Laanepere
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
National Geographic muudab Eestis oma ilmumise põhimõtteid
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Ajakiri National Geographic suurendab järgmisest aastast Eestis oma eriväljaannete mahtu, mis hakkavad ilmuma iga kahe kuu tagant – kokku kuus temaatilist eriväljaannet aastas. Samal ajal lõpetab üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast tingitud reklaami- ja jaemüügi olulise vähenemise tõttu jaanuarist ilmumise National Geographicu eestikeelne põhiväljaanne.
Putin käskis venelastel minna nädalaks palgalisele puhkusele
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.
Venemaa elanikud peavad minema üheks nädalaks palgalisele puhkusele, et võidelda riiki räsiva koroonapandeemiaga, vahendab CNBC.