Ülo Toomsalu • 14. november 2002 kell 8:02

PM: Haidary valetas elamisloa saamiseks

Afgaanist ärimees Jaqub Mohammad Haidary (40) on elamisluba küsides riigile kaks korda valeandmeid esitanud.

Nimelt väitis piimatööstuse Lacto asutanud mees 1996. ja 1997. aastal kodakondsus- ja migratsiooniametile (KMA) oma elamisloa pikendamist taotledes, et tal pole olnud seoseid välisriigi relvajõudude ega julgeolekuteenistustega, kirjutab Postimees.

Tegelikult õppis rohkem kui tosin aastat Eestis elanud suurärimees 1980.-1984. aastal Nõukogude Liidus Minski kõrgemas poliitilises sõjakoolis ning kandis 1984.-1987. aastani Afganistani armee kaadriohvitseri mundrit. Viimasel perioodil töötas Haidary muu hulgas veriste hirmutegudega kuulsust kogunud Afganistani julgeolekuteenistuse KHADi ülema Mohammad Najibullah? nõunikuna.

KMA peadirektori asetäitja Ene Rebase sõnul on 1998. aastal Eestis alalise elamisloa saanud Haidary valeandmete esitamisega rikkunud välismaalaste seadust ning seetõttu on võimalik mehelt alaline elamisluba ära võtta.

Hetkel KMA Haidarylt elamisloa äravõtmise peale ei mõtle, sest Rebase hinnangul ei suudaks nad oma otsust hilisema vaidlustamise korral suure tõenäosusega kohtus kaitsta. Inimene on Eestis elanud juba pikka aega, tal on siin perekond, töökoht ning omand, loetles Rebane.

Pideva maksuvõlglasena tuntud Haidary nimi kerkis viimati avalikkuse huvisfääri läinud nädalal, kui valitsus arutas siseminister Ain Seppiku mahitusel mehele eriteenete eest kodakondsuse andmise võimalust.

Hetkel kuum