Madjarite börsilt oodatakse tänavu buumi

Annika Matson 06. jaanuar 2004, 00:00

Pärast viimast euroreferendumit mullu 20. septembril Lätis on kõige enam tõusnud Sloveenia börs. Aasta lõikes on enim kosunud Läti börs.

Hansapanga ja Ühispanga eksperdid soovitavad uutest Euroopa Liidu riikidest panustada Ungari aktsiaturule. ?Kui Ungari stabiilsus taastub, on tõusuvõimalusi ka sealsel börsil,? möönis Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind.

Ühispanga turuanalüüsi divisjoni direktori Sven Kunsingu sõnul on selle aasta võimalik positiivne üllataja samuti Ungari, kus mullu jäi tootlus suhteliselt tagasihoidlikuks ja majanduskasvu ootused olid suhteliselt vaoshoitud. ?Käesolevalt aastalt ootaks Ungarilt varasemast pisut selgemat raha- ja eelarvepoliitikat, läbipaistmatus hoidis mullu investoreid Ungari turult eemal,? märkis Kunsing.

Trigon Capitali lemmikud on Poola ja Ungari börsid. Suprema näeb sel aastal suurimat tõusu Balti riikides. Kesk- ja Ida-Euroopa regioonis soovitavad kõik eksperdid investeerida Venemaa turule, mainides siiski, et konservatiivsele investorile see turg ei sobi.

Suprema juhatuse liikme Veikko Maripuu arvates on selle aasta suurima potentsiaaliga turg Kesk- ja Ida-Euroopa regioonis Venemaa, seda vaatamata viimastel aastatel toimunud kiirele tõusule. ?Ka väiksemad turud on huvitavamad ning sellest kontekstist ei jätaks ma välja ka Balti riike,? märkis Maripuu. Tema sõnul võib tuleval aastal rääkida aktsiaturgude kasvu osas kahekohalistest numbritest.

Trigon Capitali direktori Kristel Kivinurm-Priisalmi sõnul on alanud aastal Euroopa Liiduga liituvatest riikidest suurim potentsiaal just Ungari ja Poola aktsiaturul. Teise ringi liitujatest näeb ta suurimat võimalust Bulgaaria ja Horvaatia aktsiaturul. ?Ungari turul on meie lemmik endiselt Ungari nafta- ja gaasikompanii MOL,? ütles Kivinurm-Priisalm. Eesti aktsiatest soovitab Trigon investeerida Eesti Telekomi, mille aktsial on väljaostupakkumise korral 20?30%-line tõusupotentsiaal.

Maripuu sõnul on huvitavamad turud need, kus majanduskasv on kiirem ja areng dünaamilisem. ?Tuleb siiski tunnistada, et valikuvõimalused Kesk- ja Ida-Euroopas on veel ahtakesed, rohkem võimalusi pakuvad Poola ja Ungari,? möönis Maripuu.

Siiski on Poola ja Ungari makropildis jätkuvalt küsitavusi: Ungari elas just üle oma valuuta languse ja intressimäärade tõusu. Poolas on suured strukturaalsed probleemid.

Maailmas toimub praegu Maripuu sõnul loodusressursirikaste aktsiate ning indeksite võidukäik. Venemaa valitsus on otsustanud haarata loodusvaradega tegelevatelt tööstusharudelt riigile suurema tüki kui seni. Seetõttu pole ka oodatava maksutõusu valguses nende sektorite ettevõtete aktsiad enam nii soositud kui varem. Maripuu sõnul ei sobi Venemaa aktsiaturg konservatiivsele investorile. ?Vene turule annab tänavu lisatooni presidendi valimine,? lisas Maripuu. Tema sõnul jääb väiksematest tagasilöökidest hoolimata Kesk- ja Ida-Euroopa majanduskasv lähemaks kümneks aastaks Lääne-Euroopa omast kiiremaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing