Kas kodanike põhiõigused on kaitstud?

Indrek Mandre 20. jaanuar 2004, 00:00

Kas ma saan õigesti aru, et Tallinna juriidiliste isikute maksuameti 288,5 miljonist määratud maksukroonist oli valesti määratud 100,2 miljonit?

On hea, et osa ebaõige maksustamise ohvritest on suutnud oma õigusi kaitsta. Kuid kas kõik? Ja millise vaeva ja hinnaga? Ülikõrge praagiprotsent kinnitab korduvalt esile tõstetud kahtlusi, et maksuametnikud rikuvad tahtlikult ja süsteemselt maksumaksjate õigusi. Selline praak ei saa olla tingitud vaid tööks vajalike oskuste puudumisest.

On korduvalt nõutud Tallinna juriidiliste isikute maksuametis vastava teenistusalase juurdluse läbiviimist. Miks rahandusministeerium ei reageeri? Kas on midagi karta ja varjata? Arvan, et maksumaksjatel on alust nõuda selgeid ja täielikke andmeid nende raha eest kinni makstud ametnike töö tulemuste ja maksumaksjate kohtlemise seaduslikkuse kohta.

Maksuotsused - mitu ja millised, mis põhjusel määratud ja kelle poolt tühistatud? Kui suures summas maksuotsuste üle on vaidlused ja kohtuasjad alles pooleli - pole ju võimalik, et aasta lõpuks kõik klaariks sai? See üks kolmandik maksupraaki puudutab määratud makse, aga millised on andmed enammakstud maksusummade tagastamise peatamise kohta? Millised summad olid peatatud 2003. aasta jooksul nii varasemate otsustega kui samal aastal tehtud otsustega; kas ka peatamisotsuseid tühistati, millistes summades?

Asi vajab uurimist. Kokkuvõttes on küsimus selles, kas kodanike põhiõigused, sealhulgas omandiõigus, ettevõtlusvabadus ja õigus heale haldusele, on Eesti Vabariigis reaalselt tagatud ja kaitstud?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing