Saint-Gobain pakub aktsiaid kogu kollektiivile

Annika Matson 23. jaanuar 2004, 00:00

Saint-Gobaini Eesti ettevõtteid premeeritakse aktsiatega 2000. aastast alates, ütles Saint-Gobain Sekurit Eesti ASi juhataja Andi Kasak.

Tema sõnul viib Saint-Gobain iga aasta läbi aktsiate optsiooni kontserni töötajatele ning aktsiaid müüakse töötajatele börsi noteeringu hinnast veidi soodsamalt. ?Esimesel aastal osalesime aktsiate ostu programmis, järgnevatel aastatel on kontsernis moodustatud eraldi fond ja töötajad ostavad fondiosakuid, mis on võrdsed Saint-Gobaini aktsiatega. See fond on omakorda Saint-Gobaini aktsiate omanik. Eestis omab üle kümne inimese Saint-Gobaini ettevõtetest firma aktsiaid.

Palju Kasakul endal juba aktsiaid on, seda ta öelda ei soovinud, märkis vaid, et rohkem kui 100.

Prantsuse kontsernil Saint-Gobain on Eestis neli tütarfirmat: Saint-Gobain Sekurit Eesti AS, Baltiklaas AS, Saint-Gobain Isover Eesti AS ning Autover Autoklaas. Viimane on juba Saint-Gobain Sekurit Eesti ASi tütarfirma.

Saint-Gobain Sekurit Eesti AS toodab Euroopa tagavaraosade turule autoklaase. AS Baltiklaas valmistab klaaspakette. Saint-Gobain Isover Eesti ASi tegevusvaldkonnaks on soojusvillade ja isolatsioonimaterjalide müük. Autover Autoklaas AS tegeleb autoklaaside edasimüügi ja paigaldusega. Kõik mainitud ettevõtted kuuluvad Saint-Gobaini kontserni, aga juriidilised omanikud on erinevad.

Suurim Eesti tütarettevõte, Saint-Gobain Sekurit Eesti AS, asub Elvas. Firma loodi 1989. aastal Eesti riigiettevõtte Tartu Autoveod ja Saint-Gobaini kontserni kuuluva Rootsi ettevõtte Saint-Gobain Sekurit Skandinaavia AB ühisettevõttena. Eesti riik erastas oma osaluse rootslastele 1995. aastal. Autode esiklaaside tootmist alustati firmas 1991. aasta 1. veebruaril. Kasaku sõnul oli tolleaegne eesmärk tarnida autode esiklaase N. Liidu turule. Nende Rootsi omanik oli olnud üks Lada tehasele klaaside tarnijatest.

?Vene turu hõivamise strateegiast töist strateegiat ei saanudki, see jäi plaaniks paberil,? ütles Kasak. Tema sõnul orienteeruti lääne turule ümber peaaegu kohe, kuna poliitiline maastik oli muutunud. Saint-Gobain Sekurit Eesti ASi peamine välisturg asub Lääne-Euroopas. ?Enamiku toodangust tarnime kontsernisisesesse tagavaraosade jaotusvõrku, mille pealadu on Belgias,? ütles Kasak. Läbi aastate on firma tarninud ligi 15sse Euroopa riiki. Kasaku juhitavas firmas töötab hetkel 170 inimest. Kasaku sõnul suuri muudatusi plaanis pole, sest investeeriti just seadmetesse. ?Toodangu maht küll kasvab, aga automatiseerimise tõttu tööjõuvajadus mitte,? ütles ta.

Kasak täpseid eelmise aasta tulemusi avaldada ei soovinud, märkis vaid, et nii käive kui kasum on eelmise aastaga võrreldes kasvanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing