Pikem tööpäev võib vajada kompensatsiooni

Heli Vallisaar 08. märts 2004, 00:00

Kui töötajale ei saa võimaldada pühade-eelset lühemat tööpäeva, võib olla tegemist ületunnitööga, mis tuleb kompenseerida kas vaba aja andmisega või lisatasu maksmisega vastavalt palgaseadusele.

Töö- ja puhkeaja seaduse § 25 kohaselt lühendatakse uuele aastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja esimesele jõulupühale vahetult eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra. Seega nendel töötajatel, kelle tööpäev või -vahetus langeb pühade-eelsele päevale, lüheneb tööajanorm selle aja võrra. Töötajad, kes sellel päeval ei tööta, tööajanormi lühendamist nõuda ei saa.

Töö- ja puhkeaja seaduse § 25 ei sätesta, kuidas hüvitada pühade-eelsel päeval töötamine tööl, kus tööpäeva ei ole võimalik lühendada, näiteks katkematu tööprotsessi korral. Kuna töötamisel üle tööajanormi on tegemist ületunnitööga, siis tuleb ületunnitöö kompenseerida kas vaba aja andmisega või lisatasu maksmisega vastavalt palgaseaduse §-le 14. Töötaja peaks ka ise kontrollima, kas tööandja on vastava kuu (või muu arvestusperioodi) tööajakava koostamisel juba arvestanud lühemat tööajanormi või mitte, st kas ületunnid üldse tekivad. Need on üldpõhimõtted, iga konkreetse situatsiooni puhul tuleb arvestada ka töölepingus ja töösisekorraeeskirjades kokkulepitut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing