Kevadised lillevaasid

Tiina Kolk 26. märts 2004, 00:00

Ei tea, kas minna üksi metsa uitama või sõpradega muusikat kuulama, tujud ja tunded muutuvad hetkega, kogu aeg tahaks seletamatut ilu ja lootusrikkust kogeda, nautida ootust täiel rinnal

Põhjamaal imetletakse enne, kui südid märtsikellukesed oma õienupud lumeriismete vahelt välja pistavad, vaasililli. Kaunis vaasis tuleb kevadetunne tuppa nii ühe hiirekõrvus oksa kui ka sületäie tulpidega ? iga puhkenud pungake loob meeleolu!

Ka need vaasid, mis talvel olid üksnes ruumi aksessuaarideks, muutuvad nüüd toonust tõstvaiks tarbeesemeiks. Neis kajastub disainiloomingu universaalsus ? dekoratiivsus ja praktilisus.

Kevad murrab talvist kargust ja õhutab suve lõõma. On inimesi, kes talvel ilmestavad interjööre vaid klaasvormidega, aga koos esimeste kevadekuulutajatega kraamivad kappidest keraamika välja ja otsivad galeriidest lisagi ? saabumas on klaas? ja savivaaside-vaagnate-aluste kõrgaeg, sest mida rohkem lilli tärkab, seda rohkem nõusid kulub.

Õnneks on eesti tarbekunstnike ja disainerite loomingus väga kauneid, põnevaid, omapäraseid väikeseseerias dekoratiivvorme, kuhu peale lilleseadete sobib panna puuvilja, maiustusi või küünlaid.

Disainer Tiia Lena Vilde loodud mitmes mõõdus silindreid, neljakandilisi vorme, ümmargusi aluseid jm toodetakse Skankristalli kollektsioonis erinevates värvitoonides. Kunstniku enda sõnul paeluvadki teda lihtsad ja selged vormid, mida on hõlbus omavahel sobitada ja millele erinevat rakendust leida.

?Sulatustehnikas vaasid on kunstniku väikeseeriatoodang ? tarbekunst oma ehedas tähenduses. Õrnad lilleõied ja klaas täiendavad teineteist, kirgas klaas aitab esile tuua lilleõie õrnust ja ilu. Hapra õie ja puhta klaasi kooslus sobib kaunistama pidulikku sündmust ? vaas särab ka mahedas valguses. Lõikelille ilu saadab alati teadmine selle kaduvusest, klaasi haprus sisendab aupaklikkust ? selline komplekt aitab rõhutada hetke erilisust,? sõnab OÜ Ideeklaas disainer Kalli Sein.

Mitmel kevadel on Katariina Gildi keraamik Ülle Rajasalu uue tulbivaasi disaininud. Tema tänavune looming on veidi retrohõnguline. ?Lilled peavad vaasiga sobima ja vaas omakorda sisekujundusega ? siis on vaatepilt täiuslik,? mõtiskleb kogenud keraamik.

Meelepäraseid klaas- ja keraamilisi vaase igale maitsele pakuvad kunstigaleriid kõikjal Eestis. Skankristalli kunstkäsitööklaasi Lorupi kaubamärgiga müüakse peale vabrikupoe suuremates kaubamajades. Vaaside hinnad algavad sajast kroonist ja võivad ulatuda tuhandete kroonideni, kui on tegemist kunstniku unikaalse taiesega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing