Vara kehv müük annab Tallinnas tunda aasta pärast

Andres Põld 01. aprill 2004, 00:00

?Tänavuse aasta suudab linn kuidagi üle elada, sest eelmisel aastal refinantseeriti laene ja pikendati laenulepinguid. Kui aga linnaeelarve vähendamise ja tasakaalu viimise osas midagi ette ei võeta, ootab meid 2005. aastal krahh,? väitis Tallinna volikogu Res Publica fraktsiooni esimees Kaupo Reede.

Tallinna finatsdirektori Ahti Kallaste sõnul on linnavara müügiga tõsised probleemid. ?Kolme kuuga on seda müüdud vaid 15 miljoni krooni eest, mis sisuliselt tähendab, et müüki pole toimunud. Kokku on ju linnavara müügis ligi 900 miljoni krooni väärtuses,? lausus ta. ?Veerand aasta jooksul peaks nagu olema selgust saadud. Ei tea, milles asi on, kas elamumajandusamet on turusituatsiooni valesti hinnanud või on varad ülehinnatud.?

Tallinna elamumajandusameti juhataja Margus Kruusmägi kinnitas, et nemad valmistavad maid müügiks ette ja on suutelised neid plaanitud ulatuses müüma.

Pealinna volikogu opositsioonierakonna Res Publica väitel on linnavara müügist loodetav raha eelarvesse sisse kirjutatud eesmärgiga näidata seda tegelikust suuremana. Tallinna laenukoormus on praegu 2,3 mld krooni. Kuna seadus on omavalitsuse laenukoormuse suuruse täpselt kindlaks määranud, siis saab linn võtta seda rohkem laenu, mida suurem on eelarve.

Ka Kruusmägi tähendas, et linnavara müük ei tohiks olla eelarvesse sisse kirjutatud. ?See raha peaks olema kirjas vaid täiendava tuluna, boonusena,? lausus ta.

Linna finantsjuhi Kallaste sõnul suudab Tallinn tänavu oma laenukoormusega toime tulla, kuid kui linnavara müügiga asi nii edasi läheb, tuleb leida muid allikaid. ?Aga loodan, et asi läheb paremaks, sest oleme kõva kisa teinud,? lisas Kallaste. ?Ainuüksi Linnahalli müügist saaks linn juba 150 miljonit krooni.?

Lisaks Linnahallile loodab Tallinn tänavu hästi teenida ka Endla tänava ärihoone ja Olümpia hotelli vastas asuva parkla maa-ala müügist.

Eelmisel aastal lootis Tallinn teenida linnavara müügist 0,5 miljardit krooni, saadi aga vähem kui pool plaanitust, märkis Reede. Tänavu loodab linn vara müüa 0,4 miljardi krooni eest.

Tallinna tänavune eelarve on 4,7 miljardit krooni, Res Publica hinnangul oleks reaalsem, kui selle suurus oleks 300 miljoni võrra väiksem.

Kallaste sõnutsi on oma osa linna rahalistes raskustes ka riigil, kes on oma kohustused jätnud täitmata. ?Kui omavalitsused on rahalistes raskustes aga riigieelarve suures plussis, siis on asi kas selles, et omavalitsused majandavad halvasti või on riigis ikka midagi valesti tehtud,? nentis ta.

Kallaste oli seisukohal, et riigile olulise transpordi läbivoorimisel Tallinnast peab riik ka aitama teid hooldada. ?Praegu tuleb Tallinnas sõita nii, et näts on hammaste vahel, siis ei lõhu hambaid ära. Aga kes on need suurimad teelõhkujad ? ikka Tallinna sadamasse voorivad suured veokid,? tähendas Kallaste. ?Eelmisel aastal toetas riik Tallinna teede-ehitust vaid 1,6 miljoni krooniga.?

 • Aivar Pärna, Tallinna abilinnapea:
  Üks põhjus, miks linnavara müük ei edene, on kindlasti selles, et müügiprotsess on väga pikk ja müügi kooskõlastamine võtab väga kaua aega. Kooskõlastusi on näiteks vaja linnaosavalitsuselt, volikogu komisjonidelt ja lõpuks ka volikogult.

Tuleb tunnistada, et müügiprotsessi peab aktiviseerima ja rohkem müügis olevat vara presenteerima. Oleme seda ka teinud, näiteks teinud pakkumisi saatkondadele ja kinnisvarafirmadele.

Samas oleme võib-olla ka vigu teinud, näiteks küsides liiga kallist hinda, aga oleme püüdnud saada maksimumi ja seda hinda, millega on piirkonnas varem kinnisvara müüdud.

Linnavara müüki võiks kiirendada ka näiteks rohkem otsustuskorras müük ja rentnikele eelisostuõiguse andmine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 14:19
  Otsi:

  Ava täpsem otsing