Ipits puksib Tsingisseri kullapoodi välja

Väinu Rozental 26. aprill 2004, 00:00

Et Tsingisser enam oma esinduslikus kulla- ja kellaäris Hansakuld, mis kuulub OÜ-le Hansagold, kaubelda ei saaks, lülitas Ipits üle-eelmise nädala reedel kaupluses elektri välja. Läbi kahe korruse oleva 110 ruutmeetri suuruse kullapoe uksel ripub eelmisest nädalast silt ?Avarii?. Kõrval asuva antiigiäriga ja kohvikuga Coffee uuendas Ipits allrendilepinguid ning mõlemad ettevõtmised jätkavad takistamatult tööd.

Tartu konservitootja ASi Salvest nõukogu esimehe Veljo Ipitsa kinnitusel lõppes viieaastane allrendileping Leonid Tsingisseri firmaga Hansagold 11. aprillil.

?Ma ei soovi Tsingisseriga rendisuhet jätkata, sest viimastel aastatel on ta alalõpmata rendi maksmisega hiljaks jäänud,? rääkis Ipits. ?Mul on tunduvalt kasulikum jätkata uue äripartneriga kui pinna edasirentimisega.? Ipitsa kinnitusel tahab ta linnalt renditaval pinnal kullapoe asemel jätkata koostööd vanalinna rohkem sobiva keskaegsete kaupade poega.

Leonid Tsingisseri sõnul peitub konflikt selles, et Veljo Ipits kui munitsipaalpinna edasirentija tahab saada seadusevastaselt rohkem raha. ?Olen kehv rendimaksja seetõttu, et ma ei nõustu Ipitsale maksma kõrgemat hinda, kui ta ise maksab linnalt rentides,? rääkis Tsingisser. ?Allrendiga lisasummade teenimine pole seaduslik.? Tsingisseri kinnitusel on ta Hansagoldi rendimaksed õigel ajal tasunud.

Tsingisseri andmeil maksab Ipits linnalt renditud ruutmeetri eest umbes 150 krooni. ?Mulle on Ipits kunagi teinud ettepaneku sõlmida lisaleping, mille kohaselt peaksin hooldus- ja muude teenuste eest maksma talle ruutmeetri eest kaks-kolm korda rohkem,? rääkis Tsingisser. ?Mina keeldusin, kuid ilmselt on ta leidnud nüüd uue allrentniku, kes on nõus talle maksma lisatasu.?

Veljo Ipitsa firma AS Veland Kaubandus sõlmis 1999. aastal Tallinna kesklinna valitsusega lepingu, millega võttis kümneks aastaks rendile ligi 300 ruutmeetrit pinda Vanaturu kaelas asuvas nn Kaarmanni poe majas. Ipitsa kinnitusel pole ta üheltki kolmelt allrentnikult ? ei kullapoelt, kohvikult ega antiigiärilt ? küsinud renti rohkem, kui ta maksab renditud pinna eest linnale.

Leonid Tsingisser ütles, et ta siiski loodab Veljo Ipitsaga kompromissini jõuda, et jätkata eksklusiivsete juveelikaupade müümist. ?Kui leping ei pikene, hakkame ilmselt Ipitsalt nõudma hüvitist selle eest, et oleme kaupluseruumides teinud korraliku remondi,? rääkis Tsingisser. ?Minu juristid tegelevad praegu ka selle küsimusega, kas esitada nõue selle eest, et kauplus on kinni ja äri seisab.?

Leonid Tsingisseri firmale OÜ Wrist.net kuulub kuus kulla- ja kellaäri ja OÜ-le Hansagold üks kauplus. Võitlus viimase eest on Tsingisserile tähtis, sest vastasel korral võib ta kaotada mitme eksklusiivse juveelitoote müügiõiguse.

Tallinna kesklinna valitsuse rendipindade osakonna juhataja Marju Kübar selgitas, et kui linnavara kasutamise endine kord sätestas, et allrent ei tohi olla suurem linnaga sõlmitud rendilepingust, siis alates 20.05.03. kinnitatud korra kohaselt otsest keeldu enam pole, et allrentija ei tohi pinda kallimalt edasi rentida.

Kübara sõnul peab igal juhul olema allkasutusleping linnaosa valitsusega kooskõlastatud. ?See aga, kas ja kuidas allrentija maksab lisateenuste, nagu näiteks mööbli ja muu eest, on poolte kokkuleppe küsimus,? seletas Kübar. ?Meid huvitab ainult ruumide eest küsitav tasu.?

Tallinna linnavolikogu endine liige, kullaäriga kimpu jäänud Leonid Tsingisser oli aga seda meelt, et linn peaks lõpetama allrendilepingud sootuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing