Eesti Telekomilt kolme kuu keskmine käive

Tõnis Oja 03. juuni 2004, 00:00

Eile viimast päeva dividendiõiguslikuna kaubeldud Eesti Telekomi aktsia hind langes 0,69 protsenti, 112,66 kroonini, aktsia käive oli 304,9 miljonit krooni.

Nii suur oli aktsia käive viimati aasta tagasi, 4. juunil 2003, kui kaubeldi samuti viimast päeva dividendiõiguslike aktsiatega. Siis oli käive 355,5 miljonit krooni. Eilne Eesti Telekomi päevakäive jäi alla vaid kahele kuukäibele Eesti Telekomi börsiajaloos ? eelmise aasta juuni omale, kui maksti samuti dividende, ning 1999. aasta veebruari käibele, kui Eesti Telekom tuli börsile ning aktiivselt kauplesid spekulatiivsed investorid, kes üritasid tulu lõigata (ja lõikasidki) avaliku esmaemissiooni (IPO) järgsest hinnatõusust. Eesti Telekomi aktsia keskmine kuukäive on 100 miljonit krooni.

Omanikku vahetas 2,7 miljonit aktsiat ehk kaks protsenti Eesti Telekomi aktsiatest. Kui aga TeliaSonerale kuuluvaid 67 miljonit ja Eesti Vabariigile kuuluvaid 37 miljonit aktsiat mitte arvestada, vahetas omanikku pea kümnendik aktsiatest. See oli aga veerandi võrra vähem kui eelmisel aastal, mil viimasel dividendiõiguslike aktsiatega kauplemise päeval vahetas omanikku 3,5 miljonit aktsiat.

Eilne Äripäev kirjutas, et rahandusministeerium töötab välja seaduseelnõu, mis ei võimalda enam dividendiõiguslike aktsiatega optimeerida. Lisaks hoiatas maksuamet, et võidakse kohaldada sellise tehingu tingimusi, mis vastavad tehingu tegelikule majanduslikule seisule. Rahandusministeeriumi otseste maksude talituse juhataja Ivo Vanasaun oli veel konkreetsem. Tema sõnul ei tähenda see, et kui täna selliste tehingutega kogemusi pole, siis ei hakata poole aasta pärast neid tehinguid karmima pilguga üle vaatama.

Tuletan meelde, et kuus-seitse aastat tagasi tõlgendati ka maksuvabade firmade kasutamist väärtpaberitehingute sooritamisel seaduslikuna või vähemalt ei suutnud tollane maksuamet tõestada vastupidist ja makse kätte saada.

Hansapanga aktsia hind langes 0,61 protsenti, 101,55 kroonini. Aktsia käive oli 8,4 miljonit krooni. Norma aktsia käive oli 2,5 miljonit krooni, aktsia hind jäi muutmatult 97,01 kroonile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing