Venemaa ? riikide maksuvõistluse liider

Tõnis Arnover 03. september 2004, 00:00

Sellisele järeldusele tuli audiitorfirma Ernst & Young (E&Y), kes majanduslehe Forbes Global palvel võrdles 48 maailma riigi maksukoormuse muutumist aastail 2000?2004. E&Y koostas nn maksuviletsusindeksi, kuhu on võetud riikide ettevõtte ja üksikisiku tulumaks, omandimaks, tööandja ja töötaja sotsiaalkindlustusmaks ning käibemaks.

Venemaa, kus ettevõtte ja üksikisiku tulumaks on vastavalt 24 ja 13%, on oma maksukoormust vähendanud 33,9 protsendipunkti võrra, mis annab talle indeksis 90,6 punktiga paremuselt 13. koha. Eesti on 103 punktiga 18. kohal, kuid jääb tahapoole nii 16. kohal olevast Leedust (97,0) kui 14. kohal paiknevast Lätist (91,1). Eesti positsioon võib lähiaastail paraneda, kui valitsus viib ellu kavandatud tulumaksu alandamise plaani, ütles E&Y maksuspetsialist Seija Karttunen.

Üllataval kombel on Venemaa järel suurim maksude alandaja olnud Saksamaa, mis mäletatavasti on püüdnud avaldada Euroopa Liidule survet maksupoliitika ühtlustamiseks. Saksamaa on alandanud üldist maksukoormust 30,5 punkti võrra ning on 112,5 protsendipunktiga tõusnud 26. kohale. Ehkki Saksamaal on ettevõtte ja üksikisiku tulumaks endiselt üsna kõrged, vastavalt 26,5 ja 44%, on ülejäänud maksud suhteliselt madalad.

ELi uutest riikidest on kõige järsemalt oma maksukoormust vähendanud Slovakkia, mis langetas korraga nii ettevõtte kui üksikisiku tulumaksu vastavalt 25-lt ja 38 protsendilt 19-le. Endiselt kõrge sotsiaalkindlustusmaks jätab ta 106,9 punktiga 21. kohale, seega umbes Balti riikide tasemele. Uutest riikidest suurima maksukoormusega püsivad Sloveenia, T?ehhi, Ungari ja Poola, kus maksukoormus on Soome ja Taani tasemel.

Koostatud ülevaates konkurentsitult suurima maksukoormusega riik on Prantsusmaa (174,8), kuigi ta oli maksukoormust 19,3 protsendipunkti võrra vähendanud. Järgnevad Belgia (156,1), Rootsi (149,7) ja Hiina (145,0).

Kõige väiksema maksukoormusega riigid on aga Araabia Ühendemiraadid (AÜE) ja Hongkong. AÜEs on ainult kaks maksu: viieprotsendiline tööandja ja 13protsendiline töötaja sotsiaalkindlustusmaks. Hongkongis on vastavalt 17,5- ja 15,5protsendiline ettevõtte ja üksikisiku tulumaks ning viieprotsendiline sotsiaalkindlustusmaks nii tööandjal kui ka töötajal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing