Liis Kängsepp • 17. oktoober 2004 kell 22:00

Verine kaklus ostukampaaniatel jäi nägemata

Linn oli küll kollaste (Stockmann, Hullud Päevad) ja roosamummuliste (Tallinna Kaubamaja, Osturalli) kilekottidega üle ujutatud, kuid verised võitlused jäid seekord nägemata. Stockmannis oli küll väga palju inimesi, kuid valdavalt oli olukord rahulik ja inimesed käitusid rahulikult.

Kõlaritest kostus vaid ostmisele õhutav eriprogramm, andes teada, et neljandal korrusel on koogialused juba peaaegu otsas, ent salvrätikuid veel jagub ? ja neid läheb ju ikka tarvis, veenis hääl.

?Need, kes on siin juba mitu tundi olnud, võib-olla ei teagi, et vahepeal sadas õues lund,? röökis valjuhääldi. ?Nii et kui te siin veel tund aega olete, siis võib-olla on koju minnes juba lumi maas.?

Kirest põlevate silmadega ühe leti äärest teise juurde tormavaid kodanikke näha ei olnud. Mis oli mulle, kes ma mitmeid aastaid kollaste kottide aegu olen Stockmannist ohutusse kaugusesse hoidnud, üsna üllatav. Silma hakkasid siiski tülpinud nägudega mehed, kes diivanitel kottide kõrval istudes ilmselgelt end ostlema unustanud naisi ootasid.

Tallinna Kaubamajas oli olukord tsiviliseeritud ühiskonnale kohane ? ei mingeid kaklusi ega ka mitte sarnaseid rahvamasse nagu Stockmannis, kus ostlejate vahel laveerimine oli üsna keeruline.

?Massid käivad meil hooti,? sõnas kaubamaja müüja Linda, selgitades, et hullem on just hommikuti, lõuna paiku ja argipäevadel vahetult pärast tööaja lõppu. ?Siis on mõnikord selline tunne, nagu toodaks bussidega inimesi kohale,? lisas Linda, kelle hinnangul kuuluvad kilavate silmadega kaklejad rohkem Stockmanni. ?Inimesed on vist maha rahunenud,? mõtiskles ta siiski, kui oli kuulnud, et Stockmannis ei käitunud inimesed tavalisest hullemalt.

Võib-olla jõudsin ma kaubamajadesse lihtsalt pisut valel ajal.

?Hullumaja,? ohkas vaid Sadama Citymarketis müüja Irina. Citymarketis toimusid Mammutipäevad, kus samuti paljusid asju võileivahinnaga müüdi. Ostukärud olid laupäeva õhtupoolikul peaaegu kõik hõivatud ja pilgeni kaupa täis laotud, järjekorrad kassade juures pikad, hoolimata sellest, et peaaegu kõik kassad töötasid.

?Homme (pühapäeval ? toim.) on mammutipäevade viimane päev, siis läheb vast rahulikumaks,? jäi Irina häälest kõlama siiski positiivsem noot. Eks kuni järgmiste ostukampaaniateni.

Hetkel kuum