Apananskile läks Savisaare-aegse linnavalitsuse arveid 4 mln krooni eest

Inno Tähismaa 07. detsember 2004, 00:00

Kokku oli Apananskile esitatud 12 arvet summas 163 485 Briti naela, mille väärtus arvete esitamise ajal 1997. aasta augustist kuni 1998. aasta oktoobrini oli ligi 4 miljonit krooni. Enamik neist on ka tasutud.

Varem teadaoleva info kohaselt oli Apananskile esitatud arvete summa veidi üle ühe miljoni krooni. Lisaks maksis Apananski kinni Savisaare majade kindlustusarveid 1999.?2001. aasta eest kokku 48 000 krooni.

Apananskile läinud arved tulid välja Savisaare-Äripäeva kohtuprotsessi käigus, kui novembri algul kuulati Tallinna linnakohtu palvel Londonis üle tunnistaja Amanda Riddle, kes töötas arvete esitamise ajal PR-firmas Grayling Ltd, mille tütarfirma Westminster Strategy osutas teenust Tallinna linnale ja linnapea Edgar Savisaarele.

Tõendid tulid avalikuks eile Tallinna linnakohtus. Ühtlasi esitas Äripäeva esindaja Indrek Teder kohtule täiendavalt Tallinna linnavalitsuse ja volikogu esimehe teated, mille kohaselt polnud ei linnavalitsusel ega volikogul lepingut Briti firmaga Grayling Ltd.

Eile lõpetas kohus eelmenetluse ja kohtunik Krista Kirspuu määras põhiistungi ajaks 28. veebruari, ütles kohtu pressiesindaja Aet Truu. Savisaare esindaja Üllar Talviste taotles kohtult Leonid Apananski ülekuulamist ning kohus rahuldas taotluse. Talvistelt polnud eile võimalik kommentaari saada.

Apananskile esitatud arvete järgi on Tallinna linnale ja linnapea Edgar Savisaarele osutatud PR-teenuseid. Need puudutavad Savisaare visiite Londonisse ja Brüsselisse maksumusega vastavalt 139 000 ja 105 000 krooni. Samuti Taani, Soome, Prantsuse, Saksa, Rootsi ja Briti majandusajakirjanike visiiti Tallinna vahemikus 13.?15. mai 1998 maksumusega 1,4 miljonit krooni.

Amanda Riddle ütles, et enamiku arveid maksis Apananski kinni, ent osa jäi ka maksmata. Riddle ütles tunnistuses, et ei oska öelda, millised arved maksmata jäid. Riddle ei osanud samuti öelda, miks esitati arved Apananskile, kui teenuse saaja oli Tallinna linn. Riddle ütles, et konsultandid, kes siis Tallinna nõustasid, on firmast lahkunud.

Äripäeva Kirjastuse ja Edgar Savisaare protsess algas eelmise aasta veebruaris.

Siis esitas Edgar Savisaar kohtusse hagi Äripäeva vastu artikli peale, mis kirjeldas Savisaare kindlustusarvete maksmist ärimees Leonid Apananskiga seotud firma poolt. Savisaar nõuab Äripäevalt au ja väärikuse riivamise eest miljon krooni.

Pooled pole seni kohtuvälisele kokkuleppele ei jõudnud.

Savisaar on lugenud au ja väärikust riivavaks ajalehes toodud ühe politseiallika väidet, et Apananski tasus ka 2003. aasta kindlustuspoliisi eest. Äripäeva seisukohalt ei saanud ajaleht selle väitega Savisaare mainet kahjustada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing