Baltikast aktiivsem vaid Tallink

Romet Kreek 12. jaanuar 2006, 00:00

Mind on juba mõnda aega pannud imestama investorite Baltika-vaimustus, mis väljendub väga suurtes aktsiakäivetes ja tehingute arvus.

Baltika aktsia hind tõusis eile 0,92 protsenti, 13,18 eurole ehk 206,22 kroonile. Aktsiaga tehti 88 tehingut ja käive oli 15,6 mln krooni suurune.

Oma roll Baltika aktiivsuses on kindlasti juba mõne aja tagune otsus hakata avaldama müügitulemusi kuu lõikes. 1997. aastal oli näiteks endastmõistetav, et pangad avaldasid igakuiselt oma tulemusi, mis aitas kaasa börsi aktiivsusele. Baltika aktsia aktiivsusele võib aidata kaasa ka optsioonitehingute võimaluse tekkimine.

Tallinki aktsia hind langes 1,05 protsenti, 4,71 eurole ehk 73,70 kroonile. Aktsiaga tehti 143 tehingut ja käive oli 37,6 mln krooni.

Tallinki aktsia võivad tõsisemalt liikuma panna alles kvartalitulemused. Need peaksid tulema jaanuari keskel.

Aktsia hinnaliikumine võib siis saada suurema hoo sisse, vastavalt tulemuste tõlgendamisele. Sarnast efekti pakuksid Silja Line'i oksjoniuudised, kuid lühiajaline reaktsioon võib olla vastupidine pikaajalisele, kuna ost tähendaks kohe suuri kulusid ja liitumise positiivse mõju avaldamine võtab kaua aega. Silja Line'i mitteostmine tähendaks väiksemat laenukoormuse kasvu, kuid võimalikku tihedamat konkurentsi ja teenimata tulu. Oksjonist peaks rohkem kuulma 25. jaanuaril.

Eile teatati lõpuks ka Tallinki aktsia stabiliseerimisperioodi tulemused. Börsi kaudu avaldatud raport oli mittemidagiütlev, kuna päevade ja hinnavahemiku juures puudusid aktsiakogused. Äripäeva järelepärimise peale ütles Citigroupi töötaja, et ära kasutati kogu maht (3,4 mln aktsiat), mille ulatuses tohtis hinda stabiliseerida. Citigroup viiks hea meelega veel Balti ettevõtteid börsile. Paistab, et meil lihtsalt pole börsile minekust huvitatuid - ettevõtted ujuvad rahas, laienemisideid pole ja suuromanikud ei taha omandit väikeaktsionäridega jagada.

Tallinna Vee aktsia hind langes 0,14 protsenti, 14,28 eurole ehk 223,43 kroonile.

Miljonit krooni ületav käive (1,1 mln krooni) tuli ka I-nimekirjas oleva Viisnurga aktsialt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing