Kaubamaja aktsia teeb murelikuks

Romet Kreek 02. veebruar 2006, 00:00

Juba mõnda aega on torganud silma Tallinna Kaubamaja aktsia väikene käive.

On päris tähelepanuväärne, et ettevõtte turuväärtus on plahvatuslikult kasvanud, aktsia käive aga aasta-aastalt vähenenud. Vähemalt osa aktsia hinna (ja ettevõtte turuväärtuse) tõusust tulebki panna aktsia madala likviidsuse arvele.

Eile tehti Tallinna Kaubamaja aktsiaga viis tehingut ja 44 012 kroonine käive. Aktsia hind tõusis 4,19 protsenti, 334,68 kroonile.

Vilniuses investeerimiskonverentsil lõunalauas sai Läti analüütikutega ühele Norra investeerimiskompanii töötajale seletatud, et Balti ettevõtete aktsiaid on väheste eranditega raske osta - neid on raske turult kätte saada. Keegi ei taha neid tõusval turul suurtes kogustes müüa. See on nagu enda praokil ukse vahelt sisse pressimine. Kuid kui turg pöördub langusele, on aktsiatest lahtisaamine veelgi raskem. Siis on ukseesine müüjatest ummistunud ja võimalust turult väljuda võib pakkuda vaid teise korruse aken. Mõlemal puhul on probleem tingitud aktsia madalast likviidsusest. Isegi väga väikeste rahasummadega tehingud toovad kaasa aktsia hinna suure kõikumise.

Sarnane olukord võiks iseloomustada Tallinna Kaubamaja aktsiat, rääkimata siis veel I-nimekirja aktsiatest.

Täna kvartalitulemused avaldava Tallinna Vee aktsia hind langes 2,1 mln kroonise käibe juures 0,43 protsenti, 13,89 eurole ehk 217,33 kroonile.

Suurima käibega (7 mln krooni) oli eilsel börsipäeval Tallinki aktsia. Aktsia hind tõusis 0,45 protsenti, 4,50 eurole ehk 70,41 kroonile.

Eesti Telekomi aktsia hind tõusis 0,39 protsenti, 7,73 eurole ehk 120,95 kroonile. Aktsia käibeks tuli 2,4 mln krooni.

Baltika aktsia hind langes 0,31 protsenti, 13,06 eurole ehk 204,34 kroonile. Aktsia käibeks oli 1,5 mln krooni.

Keegi ostis eile kümme Klementi aktsiat 375,52 krooni eest. Arvestades seda, et suuremate maaklerfirmade juures algavad Eesti väärtpaberitega tehingu tegemise tasud 50 kroonist, kujunes investori ostutehingu kuluks 5,3 protsenti tehingu summast. Selleks, et tehingukulud (ka müük) saaksid tasutud, peaks aktsia hind tõusma vähemalt kümme protsenti. See poleks midagi haruldast, kuid juhul, kui teenustasud moodustavad nii suure osa tehingu summast, oleks mõistlikum kaaluda raha paigutamist mõnda aktsiatesse paigutavasse fondi.

Lisaks tuleb arvestada vähemalt kümnekroonise kuluga kuus aktsiate hoidmise eest. Mõningatel puhkudel on fondiosakute ost aga suisa tasuta, tavaliselt tuleb küll arvestada väljaminekuga suurusjärgus paarkümmend krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing