Fondid tõstsid vase hinna rekordtasemele

Raivo Sormunen 08. veebruar 2006, 00:00

Vase hind tõusis eile Londoni Metallibörsil viiendat järjestikust päeva uue rekordtasemeni, kuna fondid suurendasid oma investeeringut metalli, mis võib pakkuda aktsiatest ja võlakirjadest paremat tootlust, kirjutas Bloomberg.

Goldman Sachsi tooraineindeks, mis jälgib 24 erineva energia, metalli ja põllumajandustoote hinnaliikumisi, tõusis möödunud aastal tänu tugevale Hiinast tulevale nõudlusele 39%. USA suuremate ettevõtete aktsialiikumisi kajastav Standard & Poor's 500 indeks tõusis 2005. aastal kõigest 3% ja USA võlakirjad pakkusid ainult 2,8% tootlust.

Toorainefondide investeeringud maailmas on Citigroupi andmeil jõudnud 200 mld dollarini.

"Fondide raha jõud tõstab suhteliselt ebalikviidsel metalliturul hinnad fenomenaalselt kõrgele," kommenteeris Commonwealth Banki tooraineanalüütik David Thurtell.

Vase tulevikulepingu hind tõusis eile Londoni Metallibörsil 0,8% ja jõudis 5100 dollarini tonn. Shanghai tulevikutehingute börsil kaubeldi vasetonniga juba 49 230 jüaanil (6111 dollarit). Võrreldes aasta algusega on punase metalli hind üles visanud koguni 15 protsenti.

Londoni Metallibörsi poolt jälgivates ladudes tõusid eile küll vase varud 0,9% võrra 100 675 tonnini, kuid see kogus ei suuda rahuldada isegi maailma 3 päeva tarbimisvajadust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing