Patsiga poistest uue aja Mõisad, Tamjärved, Lõhmused

Meelis Mandel 31. märts 2006, 00:00

Esmaspäeval, päev enne netikasiinode tootja Playtechi börsile minekut avalikustasid hiljuti osalused netisuhtlusfirmas Skype maha müünud eesti poisid oma esimese investeeringu elektroonikatööstusesse, Tartu pooljuhitootjasse Clifton. Kokkusattumus? Ilmselt, kuid igal juhul sümboolne.

Playtech Estonia asutaja Rain Kivisik teenis Playtechi börsile minnes 230 miljonit krooni, lisaks on tal veel üle poole miljardi krooni väärtuses aktsiaid. Boonus- ja optsiooniprogrammid on teistelgi Playtechi Tartus asuvatel töötajatel eesotsas Playtech Eesti juhi Rein Lemberpuuga.

Skype'i mahamüümisel inter-netioksjone korraldavale eBay'le eelmisel sügisel teenisid Toivo Annus, Jaan Tallinn, Ahti Heinla ja Priit Kasesalu kolmveerand miljardit krooni, lisaks on neil miljardi eest eBay' aktsiaid. Muljetavaldavad rahanumbrid.

Vähestele ütlesid Kivisiku, Heinla, Kasesalu, Lem-berpuu, Tallinna või Annuse nimi veel aasta tagasi midagi. Nüüd õppige need pähe. Patsiga poisid, nagu veel mõned aastad tagasi magamatusest punaste silmadega Coca-joojatest ärivõõraid arvutifriike kutsuti, on uue aja Mõisad, Tamjärved, Lõhmused. Kes Eesti kroonijuveeliks nimetatud Hansapanga asutasid ja selle hiljem mõne miljardi eest sveedidele müüsid. Ja nii nagu Hansapank veel sadu eestlasi miljonärideks tegi, võib ka Playtechi edust igaüks aktsiaid ostes osa saada.

Programmeerijad ja süsteemianalüütikud on Eesti turul nõutum kaup kui autoostuluba Vene ajal. IT-tudengid saavad tööpakkumisi uksest ja aknast. Eestlased ei suuda veel eBay'd või Google'it püsti panna, küll aga enda loomingu neile maha müüa ja saadud raha eest uusi perspektiivikaid Eesti projekte toetada. Õnneks ei näi rantjee-elu neid paeluvat.

Otsime ideid, mis võiksid muuta maailma, on lausunud Toivo Annus. Mis muud, kui tuult tiibadesse! Et Eestis edaspidi uued Annused ja Kivisikud kasvaksid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing