Ka ameeriklased said oma 700 miljoni mehe

Tõnis Oja 25. aprill 2006, 00:00

Augustis 2005 kirjutas Äripäev sellest, et Ühispanga kauaaegsest juhist Ain Hanschmidtist sai üleöö 700 miljoni mees. Peeter Raidla artikkel tekitas ühiskonnas ärieetikateemalise diskussiooni. Samalaadset diskussiooni on tekitab Ameerikas laupäeval The New York Timesis ilmunud artikkel maailma suurima käibe ja kasumiga ettevõtte, naftagigandi ExxonMobil endisest tegevjuhist Lee R. Raymondist, kes sai samuti 700 miljonit.

Tõsi, Raymondi summa oli dollarites, tema sai oli tänast dollari kurssi arvesse võttes 13 korda rohkem. Lihtsalt artiklites toodud numbrid on lähedased - Ain Hanschmidt sai Raidla arvutuste kohaselt 680 miljonit, Raymond sõltumatu konsultandi Brian Foley järgi 686 miljonit palga ja kompensatsioonidena aastail 1993-2005. Sellega aga kahe mehe miljonite paralleelid lõpevad.

Nagu öeldud, oli Raymondi töötasu 13 korda suurem kingitusest, mille sai Hanschmidt. ExxonMobili turuväärtus on Tallinki omast aga üle 500 korra suurem. Ka ettevõtete käivete erinevus on kolossaalne: Tallinki eelmise majandusaasta käive oli 4,1 miljardit krooni, ExxonMobilil 332 miljardit dollarit - 1000 korda suurem.

Raymondi juhtimise all kasvas ExxonMobili turuväärtus neli korda 375 miljardi dollarini, kasum 4,8-lt miljardilt rekordilise 36,13 miljardi dollarini mullu. Ka aktsionäride eest hoolitses ExxonMobili eksjuht hästi. Naftakompanii aktsia hind kerkis keskmiselt 13% aastas, dividende maksti kokku 63 miljardit dollarit (üle 800 miljardi krooni).

Hanschmidt avalikustas oma osaluse firmas Linandell mullu suvel, ehkki oli seotud Tallinkiga 1994. aastast. Mille eest Hanschmidt 700miljonilise kingituse sai, pole tänaseni selge. Septembris toimetustele saadetud kirjas vihjas ta mingitele asjadele, mis on tulemas, täpsustamata, mis need on.

Arutelu Hanschmidti juhtumi üle pole viinud kuskile. Mõni arvamusliider on möönnud, et juhtum riivab sügavalt inimeste õiglustunnet, aga see on kõik, sest juriidiliselt on kõik korrektne ehk j.o.k.k. Milleni viib Raymondi töötasu avalikustamisele järgnenud arutelu, on esialgu raske ennustada. Tõenäoliselt samuti ei midagi erilist, sest mees läks pensionile ning sealgi paistab j.o.k.k. olevat. Seda enam, et tema sai suures osas tasu ettevõtte tulemuste eest, mis olid tõesti suurepärased. Hanschmidt on enda sõnul saanud suure tüki Tallinkist avansina.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing