10 senti saaks kWh odavamaks

Mati Feldmann 26. aprill 2006, 00:00

Eesti Energia teenis eelmisel majandusaastal korraliku kasumi, mille sees on erakorraline tulu 1,157 mld krooni CO2 heitmekvootide müügist. Selle arvel saaks elektri kilovatt-tunni tariifi alla lasta 19 senti. Kõigile Eesti tarbijatele. Aitaks täita näiteks inflatsioonikriteeriumi, mis euro tulekut takistab.

Eesti Energia juhil Sandor Liivel on siiski vastus valmis: see on avanss, mis tuleb suunata CO2-vabama tootmistehnoloogia kasutuselevõtuks. Omast küljest õige: et oleks ka järgmisel aastal kvooti, mida müüa.

Ent kust see "ülearune" kvoot Eesti Energiale üldse tekkis? See pärineb 1990. aastast, mis on valitud n-ö baasaastaks, kuid millal oli Eestis elektri tootmine tunduvalt suurem. Seega pool, 10 senti, võiks ju kuuluda Eesti vapratele tarbijatele, kes kvoodi välja võitlesid. Fifty-fifty.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing