Peek endiselt suurim maksuvõlglane

Villy Paimets 14. juuni 2006, 00:00

Maksu- ja tolliamet nõuab Peegilt ligikaudu 25 miljonit krooni, millest maksuvõlg ulatub 13,51 miljoni kroonini, ülejäänu on intressivõlg, mis kogu aeg lisa tiksub. Mais mõistis halduskohus Peegilt nimetatud summad ka maksuameti kasuks välja, kuid Peek kaebas edasi.

Peek ise tegeleb neil päevil aktiivselt võidupüha paraadi ettevalmistustega ning ei jõudnud eile isegi oma maksuotsusele järele minna. "Kindlasti kaeban edasi," kinnitas ta lühikeses telefonivestluses. "Küsimus on printsiibis. See on mulle au küsimus - ma pole kunagi kombineerinud, ma pole kunagi isegi tahtnud kombineerida." Peek kinnitas, et läheb kas või Euroopa Kohtuni välja. "Ja see pole jonni pärast, see on printsiibi küsimus," kordas ta.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav teatas eile õhtul, et kohtuotsus on tunnustus ameti revidentide ja juristide heale tööle.

"Maksuhaldur on pika menetluse vältel tuvastanud maksustamise seisukohast olulised asjaolud ja andnud neile hinnangu, mille õigsust tänasel päeval on möönnud ka kohus ja mida maksuhaldur on valmis kaitsma ka edaspidi," ütles Aav e-kirjas. "Kuigi kohtuotsus ei ole veel jõustunud ja maksuhaldur ei saa kaasust täpsemalt kommenteerida, võib märkida, et maksuhalduri jaoks on oluline, et maksupõhimõtted vaieldakse selgeks ja ühiskonnas oleks arusaadav, kuidas maksukohustust tuleks täita."

Aava sõnul ei realiseeru selline eesmärk mitte ainult kontrolli käigus, vaid põhiline rõhk on asetatud ikkagi heale teenindusele ja isikute abistamisele maksukohustuse õigel deklareerimisel.

"Maksuhaldur rõhutab, et me ei keskendu niivõrd vormilistele vigadele, vaid pöörame üha enam tähelepanu tehingute tegelikule majanduslikule sisule," ütles Aav. "Tagades oma töös maksustamise selguse, tagame ka maksukuulekuse kasvu, mis mõjutab sisuliselt ka ausat konkurentsi, ja see ei ole mitte ainult maksuhalduri soov, vaid ka ettevõtjate eesmärk."

Tallinna halduskohus otsustas reedel, et Tõnis Palts ei saa tagasi eelmisel aastal tasutud 12,1 miljoni kroonist maksuvõlga. Samuti tahtis Palts tühistada 9,7 miljoni kroonist intressivõlga.

Tegemist on maksuvaidlustega, kus Toomas Peek, Tõnis Palts ning Markus Pedriks müüsid keeruka skeemi kaudu oma osaluse Levicomis Rootsi telekomiettevõttele Tele2.

Tele2 AB maksis Levicom B.V.-le 48 miljonit eurot, millest ettevõte kandis 45 miljonit eurot kapitali tagasimaksena enda omanikfirmale Levicom N.V.

Hollandi maksuinspektoriga sõlmitud kokkuleppe kohaselt maksti ülejäänud summa Levicom N.V.-le dividendina ja sellelt peeti Hollandi riigi kasuks kinni 8,3% maksu. Levicom N.V. sai raha mitmes osas aastatel 1999-2002. Hollandi seaduste järgi võisid firma omanikud sealt dividendi tulumaksu maksmata välja võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing