Ühemehefirma plaanib Eestisse võimast põlevkiviõlitehast

Harry Tuul 24. august 2006, 00:00

Planeeritava tehase hinda on raske prognoosida, kuid näiteks hiljuti ehitas Suncor Energy tehase võimsusega 2,1 miljonit tonni põlevkiviõli aastas, mille maksumus oli 250 miljonit dollarit ehk enam kui 3 miljardit krooni. Samas arvas Mobilestream Oil oma pressiteates, et Eesti tehase maksumus oleks märkimisväärselt väiksem.

Koos venna Jürgeniga kinnisvarafirma Q Vara projektidega seotud olnud Kristjan Järviku sõnul on praegu alles eeluuringute ja katsetuste aeg, kuid plaanid on tõsised. "Oluline on välja selgitada reaalsed võimalused ning siis saab hakata äriplaani ja projekti koostama," ütles ta ja lisas, et kuna tehnoloogiat saab kasutada erinevate materjalide töötlemiseks, siis ei pruugi lõplik lahendus olla üldsegi põlevkivi, vaid mõne muu tooraine töötlemine. "Vara on veel hõisata või ametlikult öelda, et täpselt nii on ja nii teeme," lisas Järvik, kes plaanib septembris külastada Mobilestreami laboreid ning siis oktoobri lõpuks kindlama kava paika panna.

"Palusin neil koostada konkreetne pakkumine, et kokku panna äriplaan," selgitas ta ja lisas, et kõnelused käivad ka selle üle, kas Mobilestreamist saab partner või ostab Qcell vaid tehnoloogia litsentsi.

Äriregistri andmetel on Järvik nii Qcelli juht kui ka ainuosanik. "Praegu olen jah kirjas üksi, kuid tegelikult on seal teisi tegijaid ka," selgitas ta, kuid ei soostunud partnereid avalikustama.

Eesti Energia arendusjuht Alo Kelder rääkis, et on taolistest kavatsustest kuulnud, kuid Eesti Energia selles projektis ei osale. "Täna toodetakse Eestis ligikaudu 350 000 tonni põlevkiviõli aastas (sh Eesti Energia 130 000 tonni), milleks kulub üle 2,5 miljonit tonni põlevkivi. Aastas täiendava 5 miljoni tonni põlevkivi töötlemine oleks Eesti mõistes ülimalt mastaapne ettevõtmine," iseloomustas Kelder projekti ambitsioonikust.

Majandusministeeriumis ei teadnud Qcellist mitte keegi. "OÜ Qcell ei ole põlevkivi kaevandamisluba taotlenud. Ka kokkupuuteid selle ettevõttega ei ole olnud," ütles ka keskkonnaministeeriumi osakonnajuhataja Rein Raudsep.

Mobilestream Oil Inc on gaasi- ja naftauuringute, nende rakendamise ja arendamisega tegelev ettevõte.

Mobilestreami müügijuht Jay Gill ütles eile, et koostöö eestlastega on praegu eelstaadiumis, kuid kõne alla võib tulla ka projekti rahastamine.

"Qcell leidis meid veebilehelt ja oleme suhelnud umbes neli kuud ning arutanud erinevaid ideid," rääkis Gill. Ta lisas, et Qcelli juhtkond külastab nende kontorit, mis asub USAs New Jersey osariigis West Berlinis, septembri alguses, mil lepitakse täpsemalt kokku edasised plaanid.

Gill märkis, et nende tehnoloogia on veevaba, mis teeb selle odavamaks ja keskkonnasõbralikumaks.

Ettevõtte tootmine on seni tagasihoidlik, kuigi sel aastal on teatatud võlakirjadest saadud ligi 30 miljoni dollari investeerimisest rehvide ümbertöötlemise tehasesse. Saadud on oma leiutistelt ka esimene honorar 467 000 dollarit. Ettevõtte juhi Frank Pringle'iga, keda Gill nimetas visionääriks ja leiutajaks, eile vestelda ei õnnestunud.

Mobilestream Oil Inc. aktsiaga kaubeldakse USA vabaturu nn pink sheet'i nimekirjas. Tegemist on elektroonilise kauplemissüsteemiga, kus on tavaliselt noteeritud vähetuntud ettevõtete aktsiaid, millel on kas käputäis aktsionäre, mis on ülimalt väikesed või hästi ebalikviidsed.

Nimekirjas noteeritud ettevõtetele ei seata mingisuguseid nõudeid - nad ei pea avaldama majandustulemusi ega koostama raporteid USA väärtpaberijärelevalvele. Seetõttu on nad investorite jaoks väga raskesti hinnatavad ja ülimalt riskantsed. Nii pole ka Mobilestreami kohta finantsandmeid leida ei firma koduleheküljelt ega ka finantsuudiste lehekülgedelt, Bloombergi ja Yahoo.com! saitidelt.

Pärast börsile tulekut üle 800 dollari maksnud aktsia kaupleb praegu 0,2-0,3 dollari ringis ning ettevõtet peetakse sama hästi kui väärtusetuks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing