Tuumareaktor võis saada ebaseaduslikku riigiabi

Sirje Rank 26. oktoober 2006, 00:00

Luubi all on Prantsusmaa ekspordigarantiide agentuuri Coface antud 570 miljoni euro suurune tagatis pangalaenule, millega kaeti viiendik projekti kuludest.

Kui uurimine peaks tuvastama, et garantiil ei olnud alust, on projekti osapooled sunnitud raha tagasi maksma. See suurendab projekti kulusid ja võib mõjutada uues reaktoris toodetava elektri hinda, kirjutasid eile Soome lehed.

Saadud laenuga tasub reaktori tellija Soome Teollisuuden Voima (TVO) reaktori ehitajale tarnitud seadmete eest. Ehitajaks on Prantsuse riigifirma Areva/Framatome. Projekt tervikuna valmib prantslastel konsortsiumis Saksa Siemensiga, kellega koos võideti Soomes 2003. aastal Euroopa esimese uue tuumareaktori hanke konkurss pärast Tšernobõli katastroofi.

Euroopa Komisjon algatas uurimise kahe kaebuse peale, mis laekusid juba 2004. aastal, kui TVO oli allkirjastanud välismaiste pankadega projekti rahastamise kokkuleppe.

Üks kaebus laekus ülemaailmselt keskkonnaaktivistide ühenduselt Greenpeace, mis väitis, et laenugarantii langetab kunstlikult tuumaenergia tegelikku maksumust. Ühendus juhtis tähelepanu, et näiteks Prantsusmaal maksab samaväärse tuumareaktori ehitus oluliselt rohkem. Greenpeace'i hinnangul pole tegemist mitte ekspordiga, vaid firmasisese tehinguga, mistõttu garantii on ebaseaduslik ja tuleb tagasi maksta.

Teise kaebuse esitas Euroopa taastuvenergia tootjate ühendus Eref, väites, et ekspordigarantii vähendab projektiga seotud riske ning moonutab konkurentsi ELi elektriturul. "Projekt poleks saanud garanteeritud hinnatasemel teostuda ning TVO poleks saanud tulevikus elektrit müüa kavandatud madala hinnaga," teatas Eref 2004. aasta avalduses. Ühendus väidab, et varjatud riigiabiga antakse tuumaenergiale teiste energialiikide ees alusetu eelis.

Komisjon teatas teisipäeval, et praeguse informatsiooni põhjal pole välistatud, et Prantsuse valitsuse garantii võis projekti rahastamiskulu TVO jaoks langetada tegelikust turuhinnast madalamale. Samuti võis garantii langetada Areva/Siemensi pakkumise hinda, mis tagas neile hankekonkursi võidu.

"Uurimise algatamine võimaldab osapooltel esitada oma seisukohad nii menetluse kui ka komisjoni esialgse hinnangu kohta," seisab komisjoni teates. Koos Areva ja Siemensiga hankekonkursil osalenud USA General Electric ja Vene Atomstroyeksport pole siiski konkursi tulemusi vaidlustanud. Komisjoni uuring võib aega võtta poolest aastast aastani. Olkiluoto ehitustööd vahepeal ei seisku.

Olkiluoto 1600megavatine tuumareaktor on maailma suurim ja valmib uue, veidi edasilükkunud ajakava järgi 2010. aasta kevadel. Projekt läheb maksma 3 miljardit eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:22
    Otsi:

    Ava täpsem otsing