Müüja jättis korteri endale

Kadi Heinsalu 20. november 2006, 00:00

Tütreke on juba seitsmekuune, kuid Iherid elavad ikka ühetoalises üürikorteris, sest müüja otsustas korteri endale jätta ja sissemaksuraha tagasi maksta.

Aasta tagasi märkas Iher kinnisvarafirma 1Partner kodulehelt 2,1 mln krooni maksva kolmetoalise korteri kuulutust. Selgus, et korter on ehitamisel ja n-ö järelmüügis. Korterit müüs kinnisvarafirma 1Partner asutajafirma Octans Investeeringud OÜ. Pere maksis müüjale sissemaksuks 10% hinnast, aga lepinguga notaris ei käidud.

Maja pidi valmima märtsis. "Samal ajal sündis laps, aeg sobis meile," rääkis Iher. Märtsis maja ei valminud. Oma vana korteri said Iherid müüdud septembris. Kuna uue kodu valmimine ikka toppas, helistasid nad enne müüki igaks juhuks maaklerile. "Maakler Allan Vanatoa ütles: "Müüge aga vana korter maha, midagi ei muutu. Minu sõna selle peale!"" meenutas Iher. Ta helistas vahepeal iga esmaspäev maaklerile, aga korteri kohta anti alati ebamääraseid lubadusi.

Ükskord sügisel sõitsid noored uuest majast mööda ja märkasid jahmatusega, et inimesed elavad juba sees. "Lilled akendel, kardinad ees," imestas naine. Nende aknad olid pimedad.

Nad helistasid jälle maaklerile ja said teada, et nende korter on tagasi läinud Octans Investeeringud OÜ-le. "Helistasin jälle Vanatoale ja ta ütles, et Octans on korteri ise välja ostnud ja tal pole enam huvi vana hinnaga müüa." Iher oli täiesti mängust väljas, kuna temalt ka raha juurde ei küsitud. Müüja kandis hoopis sissemaksuraha ja 100 000 krooni leppetrahvina tagasi.

Iherid lasid tulevaste omanikena muuta korteri plaani ja tellisid 100 000kroonise köögimööbli, mis mujale ei sobi. Mööbli laos hoidmine maksab sada krooni päevas.

1Partnerid üks omanikke Tanel Tarum sõnas, et esimese ringi ostja otsustas korteri ikkagi endale hoida ja Iher pidi teadlik olema, et on n-ö teise ringi ostja. Tema sõnul oli Octans endiselt eelisseisundis. "Talle oli roheline tuli," selgitas ta. Tarumi sõnul olid Iherid lihtsalt liiga innukad. "Ma ei hakkaks toimetama vaid lihtkirjaliku lepingu puhul," sõnas ta. "Mul on inimlikult kahju sellise situatsiooni tekkimise pärast ja mõistan pahameelt," lisas ta.

Octans Investeeringute OÜ üks osanik Endo Tõnover ütles, et korter on endiselt firma vara ja edasi seda kallimalt müüa ei kavatseta.

Iheri sõnul ei teadnud ta, et Octansil oli korterile kogu aeg eesõigus. Seda pole kirjas ka broneerimislepingus. Iher kavatseb minna kohtusse ja on juhtumi kohta kaebuse kirjutanud kinnisvaramaaklerite kojale. "Aukohus lubas arutada," sõnas Iher.

Kõige alguses oli korter arendaja Pro Kapitali oma. "Meie tegime lepingu Octansiga juba mullu suvel, hind oli siis tunduvalt väiksem kui 2,1 miljonit krooni. Mis Octansi esindaja edasi teeb, polnud meie rida," rääkis Pro Kapitali müügijuht Eero Sepp.

Sepa sõnul on Octans ilmselt väike investeerimisfirma, kes maine pärast ei muretse ja seega võib kliendist niimoodi vabaneda.

Paar päev enne artikli ilmumist võttis Iheriga kontakti üks kaaskannataja, kes samamoodi oli äsja korteri Octansile kaotanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing