Linalugu Georgist lõpuks valmis

Christel Karits 05. oktoober 2007, 00:00

Peeter Simmi lavastatud film põhineb tõsielufaktidel ja räägib Georg Otsa kunstniku- ja eraelust. Erakordse andega laulja ei jõudnud kunagi maailma suurtele ooperilavadele. Aeg oli selline. Lisaks Eestile tundis ja armastas teda vaid Nõukogude Liidu ja Soome publik. Otsa hääle kordumatut kõla mäletatakse aga tänini.

Georg oli kolm korda abielus. Vahetult sõja eel abiellus ta oma noorusarmastuse Margotiga. Rahvas rääkis, et nad olnud Eesti kauneim paar. Sõda viis Georgi ja Margoti lahku ja nad ei kohtunud enam kunagi.

21aastane Ots mobiliseeriti Nõukogude armeesse. Venemaal Jaroslavlis armus ta ülepeakaela. Tema armastatu oli kaunis, keerulise saatusega tantsijanna Asta Saar. Pärast varase lapsepõlve eksirännakuid Aafrikas ja Prantsusmaal oli Asta juba kuueaastasest peale Eestis imelapsest tantsijana esinenud. Ta kunstnikuhing ja temperament olid tõenäoliselt pärit mustlannast emalt, tantsuharidust tal ei olnud.

Pärast sõda alustasid Georg ja Asta Estonia teatris võrdsetelt positsioonidelt - üks ooperikooris, teine balletirühmas. Georg tegi paari aastaga hiilgava solistikarjääri, Asta laeks jäi kordeballett. Kunagine imelaps ei suutnud seda üle elada, perekonnas tekkis loominguline armukadedus, mis aastatega kasvas ja lõpuks krahhini viis. Ent deemonlik naine jäi Georgi saatust mõjutama kuni tema päevade lõpuni.

Otsa elus järgnes kolmas abielu - mannekeen Ilonaga. Sündis tütar Mariann. Kõik näis lõpuks olevat kõige paremas korras. Siis tuli raske haigus. Arstid ei varjanud diagnoosi. Georg teadis, et talle pole enam palju jäänud. Parandamatult haigena hakkas ta realiseerima üht oma eluaegset teatriunistust - lavastada Mozarti ooper "Don Giovanni". Selle loo nimiosas oli ta ise palju kordi esinenud - nii teatrilaval kui ka elus. Sel viimasel korral ei olnud enam pääsu Kivist Külalise külmast haardest.

Filmi "Georg" stsenaariumi kirjutasid Mati Põldre ja Aleksander Borodjanski. Peaosades Marko Matvere, Anastasia Makejeva ja Renars Kaupers. Lisaks neile teevad kaasa Tõnu Kark, Elle Kull, Mirtel Pohla, Karin Touart, Rein Oja, Aleksander Okunev, Indrek Taalma, Ülle Kaljuste, Jassi Zahharov, Raimo Pass jt.

Kulisside taga seisavad produtsendid Märten Kross, Ivo Felt, Sergei Zernov ja Ilkka Matila.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing