Katrin Aedma pole ära põlanud ühtegi tööd

Urve Vilk 11. oktoober 2007, 00:00

Te olete öelnud, et teie suurim armastus on isiksuse arendamine. Kas pidev õppimine ära ei tüüta?

Kõige põnevam inimene siin maailmas oled sa ise ja enese arendamine läbi inimeste ja situatsioonide on niivõrd huvitav mäng, et mulle meeldib seda mängida.

Millised on olnud Teie karjääri suurimad vead?

Minu elufilosoofia on, et kõik, mis ma olen teinud, on olnud hea. Kõik otsused on olnud selle hetke parimad. Inimesed, kes oskavad teha kõike armastusega, suudavad anda meeletult hea tulemuse. Usun, et olen andnud endast alati parima. Võib-olla pole minu parim olnud alati parim kõigi teiste arvates. Aga kõik elu keerdkäigud on olnud minu jaoks õppetunnid.

Mida peate enda tugevuseks?

Armastust. Oskust teha kõike, mida teed, armastusega. Teine asi on järjepidevus. On meeletult huvitavaid ja põnevaid asju, mida võiks teha. Mul on oskus seada prioriteete, mõelda, mis mind tegelikult õnnelikuks teeb. Ma võin kergekäeliselt ära öelda mitmesugustest projektidest, samas võtta vastu põnevaid ja huvitavaid väljakutseid. Iga kord on mul kõige kaugem siht silme ees.

Kas oskate nimetada mõnd enda puudust?

Ma olen otsekohene ja võin nõrganärvilistele oma otsekohesusega liiga teha. Isegi kui ma tahan nendega hea olla, võib minu hell paitus olla vahel nagu rusikalöök näkku. Kuigi ma ei taha neile haiget taha, tuleb teinekord ikka niimoodi välja.

Millise tüübina ennast tunnete - kas rohkem töövõtjana, juhina või eraettevõtjana?

Mul on oma koolitusfirma. Teen hea meelega tööd mitmesuguste inimestega projektipõhiliselt. Kindlasti ei taha ma enam töötada suure hulga alluvate juhina. Ja kindlasti ei taha ma ise kellelegi alluda. Ma olen ise enda alluv ja boss ning selline vabadus sobib mulle. Selle nimel olengi ma tööd teinud.

Meil kõigil on oma tugevad küljed. Igale inimesele on antud vähemalt üks oskus, mis tal on teistest parem. Olgu see siis lõhnataju, maitsemeel, kiired jalad või pikad näpud. Igaühel on midagi, mille poolest ta on väga eriline. Kui inimene oskab selle erilise ande rakendada tööna, millega saab raha teenida, on ta õnnelik. Ja saavutab häid tulemusi töös ning teeb seda mõnuga.

Aga kuidas saab inimene leida oma tugevad küljed?

Tuleb võtta aega, mõtelda läbi, mida teed mõnuga, mis hästi välja tuleb. Kogeda ja teha elus palju erinevaid asju. Siis me näeme, kus me oleme head. Kui vaja, võib küsida ka sõprade-tuttavate käest, milline on meie tugev iseloomujoon. Sest teised näevad meid hoopis teisiti kui me ise.

Kuidas suudate aja planeerimisega toime tulla?

Mulle meeldivad inimesed, kes õpetavad seda, milles nad on ise head. Kui ma ei saaks oma aja planeerimisega hakkama, ei tohiks ma seda õpetada.

Aja planeerimisel on kõige olulisem teada, mis on kõige suuremad unistused, milline on visioon. Kui ma tean, kuhu tahan välja jõuda, aitab see mul valikuid teha.

Ma ei pane paika teed, nagu paljud, kes planeerivad iga päeva jäigalt. Mulle meeldib vabadus ja paindlikkus. Ma planeerin pikalt.

Mida on teile andnud võimalus töötada eri tasemetel?

Oskan arvata, mida mõtleb alluv juhist ja töötegemisest. Oskan ka mõista, miks juht käitub teatud situatsioonides nii, nagu ta käitub. Mõistan kääre nende kahe vahel ja oskan anda retsepte, kuidas neid kääre võimalikult kokku vajutada. Et oleks vähem konflikte ja rohkem arusaamist.

Mis on hea koolituse alus?

Soov õppida. Tuleks sisemistest barjääridest üle olla ja olla valmis alati õppima.

Miks on teie koolitused nii erinevatest valdkondadest? Miks te ei ole spetsialiseerunud?

Mulle meeldib õpetada nii lihtsaid asju kui ka keerulisi asju lihtsas keeles. Kõik teemad, millel ma koolitan, seonduvad suhtlemisega. Elus on suhtlemine iseendaga see, kuidas sa mõtled ja räägid, kellega ja kuidas sa koos oled. Meeskonnatöö, müük, teenindus, meilietikett, personalitöö, juhtimine - kõik mu koolitusteemad baseeruvad suhtlemisel ja psühholoogial.

Milline inimtüüp sobib koolitusalal tegutsema?

Põhiline iseloomuomadus, mis peab kindlasti olema, on oskus suhelda. Mõnu tundmine suhtlusest ja huvi inimeste vastu.

Kellena ja kus te näete ennast kümne aasta pärast?

Ma koolitan praegu ka väljaspool Eestit. Kuna ma olen külmakartlik inimene, siis arvan, et teen kõik selleks, et saaksin võimalikult palju viibida külmadel aastaaegadel seal, kus on soojem, ja koolitada seal, kus ma ei pea külmetama.

Kas töö vahel akusid tühjaks ei tõmba ja kuidas neid laete?

Ma teen trenni iga päev. Teen kepikõndi ja aerutan ergomeetril. Vahel maalin. Ja reisin palju. Põgenen ära ja peidan ennast näiteks mägedesse Norras. Maalin ja olen endaga. Mulle meeldib endaga olla.

Katrin on särav ja sädelev. Ta on väga lahtine, avatud ja ääretult hea suhtleja. Oma elujõuga suudab ta teisigi nakatada, vooluga enda lainele kaasa tõmmata. Arvan, et selle taga on nii töö, kui ka loodusest kaasa antud anne.

Katrin on koolitaja, kes saavutab kuulajaga kontakti, suudab auditooriumi kaasa haarata, enda soovide järgi tegutsema ja mõtlema panna. Tal on alati ka eeltöö tehtud, uuritud välja mida koolitusega taotletakse, mida oodatakse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing